Webáruház motor kisokos 4. rész, bemutatkozik az OpenCart

Webáruházakat bemutató cikksorozatunk utolsó alanyához érkeztünk, ezzel pedig befordultunk a finisbe. Mi az az OpenCart, mit szeretünk benne, hogyan működik? Minden, amit az OpenCart webáruházmotorról tudni kell, egy helyen!

Azok számára, akik webáruházat készülnek nyitni, szükséges lesz egy – az igényeiknek megfelelő – webáruházmotor, amely az egészet üzemelteti. Ilyen volt a korábban tárgyalt WooCommerce, Magento, valamint a PrestaShop is, most pedig az utolsót, az OpenCart webshopmotort hoztuk el bemutatásra.

Az OpenCartról alapjaiban

Sokak számára ismerős lehet a név, nem véletlenül – az OpenCart világszinten az egyik legismertebb webáruházmotor. A Linuxhoz hasonlóan nyílt forráskódú, így számtalan fejlesztő dolgozik folyamatosan azon, hogy mind jobbá, kényelmesebbé és hasznosabbá tegyék. A legnagyobb különbség a WooCommerce-hez képest (ami szintén nyílt forráskódú), hogy az OpenCart több egy pluginnál – ő maga egy teljes, önálló webshop rendszer.

👌 Kiknek ajánlott leginkább?

Azt, hogy végül melyik webáruházmotor mellett teszed le a voksod, számtalan dolgon múlik, többnyire a saját igényeiden és terveiden. Éppen ezért nincs rangsorolás, nincs „legjobb” vagy „legrosszabb” webáruházmotor, hiszen ahány felhasználó, annyi szükséglet és vélemény.

Az OpenCart azok számára a leginkább megfelelő, akik az elejétől kezdve tudják, hogy masszív, többfunkciós, terhelhető webáruházat szeretnének – vagy éppen egy meglévő webshopot költöztetnének át nagyobb tárhelyre.

Mit takar a „masszív webáruház” kifejezés? Közepes vagy nagy árukészlettel rendelkezik, melyekre nagy a kereslet is, így nagy forgalmat kell elbírnia a webáruházmotornak. Amennyiben legalább 1.000 különféle termékkel dolgozol, az OpenCart tökéletes választás lesz számodra, hiszen még a százezres darabszámmal is könnyedén megbirkózik. Természetesen ilyen magas számú termékmennyiségnél, vagy nagy látogatottságnál már azért elengedhetetlen a webáruház motor alatt működő webtárhely folyamatos skálázása és optimalizálása is, hogy minél inkább ki tudja szolgálni a megnövekedett igényeket.

Az OpenCart legnagyobb előnyei

  • Mindenképpen ide sorolhatjuk a nyílt forráskódot, valamint a hatalmas teherbírását, ez idáig egyértelmű.
  • Rengeteg különböző modul tölthető le hozzá, melyeknek kiválasztásához és telepítéséhez nem szükséges különösebb számítástechnikai ismeret vagy sok idő.
  • A nyílt forráskódjának köszönhetően luxusszámba menő funkciókat tartalmaz, melyek mindegyike egyszerűen és könnyen kezelhető, hiszen minden felhasználó a kényelemre és a gyorsaságra törekedett.
  • Az adminisztrációs felület könnyen áttekinthető, hamar kiismerhető azok számára is, akik nem különösebben jártasok az informatika világában.

Maga a webshop könnyedén és gyorsan elkészíthető, csupán ki kell választanunk a különböző fizetési, számlázási és szállítási lehetőségeket, megszabnunk a számunkra megfelelő megjelenést, valamint (természetesen) feltölteni az árukészletet.

Ha igazán jól profitáló webshopot szeretnél, de nem vagy jártas az informatikában, érdemes külső segítséget kérni az OpenCarthoz, ugyanis vannak olyan extrái, melyek laikusként talán nem szembetűnők, mégis javíthatnak a webáruházadon.

🥇 Amiért leginkább emeljük kalapunkat

Az OpenCart egyvalamivel magasan kitűnik a többi webáruházmotor közül, ez pedig a színessége, mélysége. Szinte korlátlan számú különböző kategóriát, gyártót és terméket képes egyidejűleg megfelelően kezelni, mindemellett több típusú valutát is használhatsz benne. A fizetés során 20 különböző fizetési modul és 8 számlázási lehetőség áll a rendelkezésedre – éppen ezért szoktuk azt mondani, hogy ha még nem tudod, mit szeretnél, de azt nagyban, akkor az OpenCart-ot szeretnéd.

🧐 Összefoglaló

Az OpenCart eredetileg is webshopnak készült, így, ha külön blogot, katalógust vagy hirdetési oldalt is szeretnél a webáruházadba építeni, azt csak külső kiegészítővel teheted meg. A SEO tekintetében az OpenCart rengeteget fejlődött elindulása óta, azonban még mindig nem tökéletes – ez a probléma viszont különböző külsős plugin vásárlásával kiküszöbölhető.

Bár alapvetően az OpenCart is ingyenes program, ahhoz, hogy egy igazán sikeres, nagy forgalmú webáruházat hozzunk össze belőle, elképzelhető, hogy sokat kell még áldozni a kiegészítő modulokra és külső szakértőkre. Ezt érdemes belekalkulálni mind időben, mind pedig anyagiakban.

Cikksorozatunk utolsó része, szintén e hónapban érkezik, amely összefoglalja és megpróbálja még átláthatóbban összehasonlítani az általunk bemutatott 4 nagy webáruház rendszert. Ezzel is igyekszünk további segítséget nyújtani a webáruház választás előtti eligazodásban, amely alapos utánajárást és felkészülést igényel.

Ha kíváncsi vagy a Webáruház motor kisokos sorozatunk korábbi részeire, itt megtalálod őket:

Kíváncsi vagy hogyan működik és milyen
funkciókat rejt az Open Cart?
Igényelj 14 napig ingyen tárhelyet
és kedvedre tesztelheted.

PROFITÁRHELY.HU – EGYSZERŰEN MŰKÖDIK

Megosztanád? Köszönjük!