Szolgáltató, aki lenyúl… – Ha hagyod…

Több ügyfelünk is szólt, ezért itt is megírjuk: valaki e-mailben próbál meg domaineket erősen túlárazva eladni.

A levél, amit mi láttunk (nevek és domainnevek nélkül)

Tárgy: „Az ön domain neve”.

A levél tartalma:

„Tisztelt Uram/Asszonyom!

Tájékoztatni szeretnénk Önt arról, hogy regisztrációs kérelmet kaptunk a www. valami .com domain névre vonatkozóan. Rendszerünkben azt látjuk, hogy Ön a www. valami .hu domain név tulajdonosa. Lehetőséget kínálunk Önnek arra, hogy regisztrálja a www. valami .com domain nevet magának.

Ha egy harmadik fél regisztrálja a domain nevet, ennek messzemenő következményei lehetnek. Ez magában foglalhatja a keresőmotorok összezavarodását vagy az Ön hírnevének károsodását.

Mindenesetre elutasíthatjuk a harmadik felet, és átirányíthatjuk a www. valami .com domain nevet a jelenlegi www. valami .hu domain névre.

Alapvetően a domain név első választási lehetőségét Ön kapja meg. Ezzel elkerülhetőek a jövőbeni lehetséges problémák.
Tíz évre regisztrálhatjuk Önnek a domain nevet. Domain nevét nem csak regisztráljuk erre az időszakra, hanem védjük is. Az ár évi 9,999 Ft. Az egyszeri teljes ár 99,999 Ft (ÁFA nélkül). Sajnos az éves fizetés nem lehetséges.

Szeretné regisztrálni a domain nevet saját szervezete számára? Kérjük, válaszoljon erre az e-mailre nevével, címével és adóazonosítója megadásával az e-mail kézhezvételét követő 48 órán belül.

Ha rendelkezünk az Ön engedélyével, elutasítjuk a harmadik felet, és regisztráljuk az Ön számára a domain nevet.

Név
Cégnév
céges webcím”

Nos szerintünk a levél küldője nyerészkedni szeretne ezzel a névvel. Erre utalnak a következők:

  • kb. 3x-os áron adná a domaint, mint mi, vagy más szolgáltatók
  • nála nem lehetséges éves regisztráció, csak 10 éves. A .com-os domaineket mi is és minden más szolgáltató is éves megújítással regisztrálná.
  • nem szokásos eljárás az, hogy ha valaki igényel egy domainnevet, akkor a regisztrátor felkutatná és értesítené a hasonló nevű domainnel rendelkezőket, és nekik felkínálná az adott nevet.
  • olyan estről is tudunk, amikor a küldő egy létező doamint kínált fel ugyanígy. Azt biztosan nem tudná teljesíteni még ennyiért se. 😉
  • a levélben írt állítás a keresőmotorok összezavarásáról nyilvánvalóan nem igaz.
  • „Az Ön hírnevének károsodása” akkor történhet meg, ha valaki kifejezetten ártó szándékkal regisztrálná be, és mondjuk olyan tartalmú weboldalt működtetne rajta. Ez ellen szinte lehetetlen a domainnevek szintjén védekezni, mert nagyon sokféle végződéssel be lehetne jegyezni a domaint, és ha kicsit módosítunk az írásmódján (pl beleteszünk egy kötőjelet) akkor szinte korlátlan számú változatban be lehetne jegyezni a nevet. Az ilyen visszaélés már egyébként jogi kategória lenne, és nem a domainnév lenne benne a legfontosabb, hanem a megtévesztő szándék.

Azt persze nem tudjuk megállapítani, hogy valóban érkezett-e hozzájuk ilyen domain regisztrációs igény, de a fentiek alapján ez minimum kétséges.

Ha te is kapsz ilyet, és úgy gondolod, hogy tényleg kell neked az a domain, akkor tájékozódj a saját szolgáltatódnál, hogy ő is be tudja-e regisztrálni, és persze hogy mennyiért és mennyi időre regisztrálná be!

Megosztanád? Köszönjük!