Webáruház motor kisokos 3. rész, bemutatkozik a PrestaShop

A bőség zavarának veszélye a megfelelő webáruház motor kiválasztásánál problémát jelenthet. Hiszen honnan tudja az ember, melyiket kellene választania, ha most csöppent bele ebbe a világba? Webáruházmotor-kisokosunk legújabb része ebben nyújt segítő kezet.

Azt, hogy milyen típusú webáruházmotor illik hozzád, a vállalkozásodhoz, sok dolog határozza meg. A készülő webshop mérete, a termékek száma, a kategorizálási lehetőségeik, a rendelkezésedre álló költségkeret, valamint a meglévő informatikai tudásod csak néhány azok közül, amelyek alapján el tudsz indulni.

Mondhatnánk, hogy van egy „legjobb webáruház motor”, de nem mondanánk teljesen igazat. Hiszen annyi különböző fejlesztés van, hogy minden igénynek lesz egy „legjobb” titulussal bíró webáruház motorja, ami egy másik igényre valószínűleg nem a legmegfelelőbb. Éppen ezért azt tanácsoljuk, írd össze, mit vársz el egy webáruház motortól, mire van szükséged, illetve mit tudsz te nyújtani számára ezekért cserébe (anyagi és technikai tudás). Ha ezzel megvagy, olvasd el a különböző webáruházmotorok tulajdonságait és válaszd ki azt, amelyik leginkább megfelel az igényeidnek!

Korábban bemutattuk már a Magento-t és a WooCommerce-t, ma pedig a PrestaShop-pal foglalkozunk.

A PrestaShop története

A PrestaShop két feltörekvő programozó ötlete és megvalósítása volt, alapítói Igor Schlumberger és Bruno Léveque. Az azóta eltelt idő óta mára több, mint 8.8 millió letöltéssel dicsekedhet (2019 januárjában érték el ezt a számot), ebből több, mint 1 millió magyar letöltéssel. A folyamatos közösségi visszajelzéseknek hála, verzióról-verzióra tovább bővül és épül a PrestaShop funkcionalitása és javul a használhatósága. Az állandó fejlesztéseknek köszönhetően ma már méltán foglal helyet a nemzetközi összehasonlító listákon, mint saját tárhelyre telepíthető webáruház motor.

A PrestaShop legfőbb előnyei

  • Nyílt forráskódú, ami további előnyt nyújt azok számára, akik otthon vannak a programtervezésben, hiszen kedvükre igazíthatják, módosíthatják azt.
  • A PrestaShop magyar nyelven is elérhető, így könnyen és gyorsan tanulható, kezelhető felület
  • Ingyenesen letölthető. Ettől persze a működtetése nem válik ingyenessé, hiszen szerver, vagy tárhelyszolgáltatás nélkülözhetetlen hozzá.
  • Számos modul érhető el hozzá, amelyekkel mind jobbá/könnyebbé teheted a webáruházad használatát, azonban ezekért a modulokért sok esetben már fizetned kell. Neked kell eldöntened, mely modulokra van valóban szükséged ahhoz, hogy webáruházad jól profitáljon.
  • SEO szempontból kiváló lehetőségekkel bír, így ha számodra fontos a keresőoptimalizálás (ugye az?), a PrestaShop remek választás lehet.
  • Részletes dokumentációkkal könnyítik meg a rendszer használhatóságát és az aktív nemzetközi felhasználói közösségnek köszönhetően gyors és segítőkész válaszokat kaphatsz kérdéseidre.

Skálázhatósága

Bár az előnyei kiemelik a PrestaShop-ot a saját tárhelyre telepíthető webáruház rendszerek felsorolásából, számos nemzetközi oldal összehasonlítása alapján vannak olyan tényezői, amelyeket érdemes figyelembe venned, ha a Presta mellett tennéd le a voksodat.

Bár a PrestaShop rendszere kifejezetten jól teljesít kicsi és közepes méretű webáruházak esetén, zömmel a kisebb termékmennyiségű és kevésbé összetett funkciókkal rendelkező webáruházaknál tud igazán kimagaslóan működni. Természetesen a limitált skálázhatóságát tovább bővítheted különböző modulokkal, de alapjában véve fontos hogy megfelelő technikai háttérrel és gyors tárhellyel rendelkezz, hogy minden funkciója kiválóan tudjon teljesíteni.

Összességében, ha rendelkezel a megfelelő programozási ismeretekkel, lelkes vagy és szeretsz mindent a magad útján csinálni, kis segítséggel, a PrestaShop tökéletes választás lesz a számodra. Nincsenek kötöttségek, licenszek, a magad igényeire formálhatod a rendszert. Kell ennél jobb kihívás?

Ha kíváncsi vagy a Webáruház motor kisokos sorozatunk korábbi részeire, itt megtalálod őket:

Tetszett a cikk és szeretnéd kipróbálni
a PrestaShop működését?
Igényelj 14 napig ingyen tárhelyet!

PROFITÁRHELY.HU – EGYSZERŰEN MŰKÖDIK
Megosztanád? Köszönjük!