Webáruház motor kisokos – 2. rész: bemutatkozik a Magento

Mielőtt webshop üzemeltetésébe kezdesz, érdemes körülnézni a piacon: melyik webáruház motor a legideálisabb számodra? Ahhoz, hogy ebben sikerrel járj, bemutatunk néhányat a legnépszerűbb szoftverek közül. Legutóbb a WooCommerce-ről írtunk, most pedig a Magento lesz terítéken. Csatlakozol?

A jó webshop kihagyhatatlan összetevője a mögötte álló webáruház motor, ami tulajdonképpen a webáruház üzemeltetéséért felelős szoftver. Elengedhetetlen, hogy a lehető legjobban passzoljon ahhoz, aki alkalmazza, hiszen minden vállalkozás vagy cég más, ahogyan az igényeik is.

🛒 A Magento célja

Sok, webáruház-motorként is működő szoftver eredetileg nem erre a célra íródott, csupán ez is egy azon funkciók közül, melyeket többé-kevésbé kielégítően el tud látni. Ezekkel szemben a Magento kifejezetten online értékesítési célra készült, így már az alap szoftver is egy olyan kész funkcióhalmazt biztosít a felhasználó számára, amellyel tökéletesen megvalósíthatók az online vásárláshoz szükséges felhasználói-, valamint a különböző logisztikai és integrációs folyamatok.

Az alap tudnivalók

A Magento-nak megvannak a maga különleges tulajdonságai, amelyek kiemelik a többi webáruház motor közül. Az egyik legnagyobb előnye a nyílt forráskód: a szoftver alaprendszere hozzáértők számára tetszés szerint továbbfejleszthető, módosítható. Nincs egy konkrét cég, amelynek licenszei korlátoznák a munkát, így sokkal szabadabb Magento-val dolgozni, mint a legtöbb webáruház motorral. Tovább növeli az előnyét, hogy PHP-alapú szoftver, amely az egyik legismertebb programnyelv, így igen széles a felhasználói köre is.

A szoftver alap funkciókészlete ingyenesen elérhető. A Community Edition konstrukcióval csupán az egyedi fejlesztésekért, frontend kialakításokért, esetleg különböző terméktámogatásokért vagy rendszerintegrációs feladatokért kell fizetni. Ezek közül néhányra, de talán mindre szükséged is lesz, ha igazán színvonalas és produktív webshopot szeretnél létrehozni, és a saját piacod élén maradni.

🔢 Nem kell programozónak lenned

Ahhoz, hogy kihasználd a Magento által nyújtott lehetőségeket, nem szükséges programtervező informatikusi tudás, hiszen a Magento-hoz meg is vásárolhatsz olyan kiegészítő eszközöket, amelyeket mások már elkészítettek. Egyfajta nyílt piactérről válogathatod ki a számodra szükséges kiegészítéseket, modulokat, amelyek még inkább a szükségleteidhez igazítják a készülő webáruházadat.

👤 Teljes személyre szabás

A Magento – más webáruház motorokkal ellentétben – lehetőséget biztosít arra is, hogy a design-ban eltérj az átlagostól, és a saját ízlésednek megfelelően alakítsd a webáruház megjelenését. Ezt UX és UI tervezéssel érheted el, melyeknek legnagyobb közös jellemzője, hogy a felhasználó számára látható frontend felületet (template réteg) a háttérben működő motortól (backend) viszonylag függetlenül tudja tartani. Ha tehát nem vagy megelégedve azzal, amit a potenciális vásárlóid látnak majd a webáruházból, anélkül tudsz módosítani annak megjelenésén, hogy az üzemeltető szoftver határaiba ütköznél.

A Magento használatát akkor ajánljuk igazán, ha úgy érzed, webáruházad kialakítása során nagy részben ki tudnád aknázni a szoftver által nyújtott lehetőségeket, mint például a jó skálázhatóság, a rendszerintegráció kiépítése. Egy ilyen, gazdag funkcionalitású szoftvert csupán ímmel-ámmal használni olyan, mint venni egy bivalyerős sportkocsit, majd arra használni, hogy elmenjünk vele a sarki boltba: természetesen meg tudja csinálni, de jóval több mindenre képes még.

A Magento kiemelt előnyei

  • Jól dokumentált, nyílt forráskódú rendszer, ingyenes és fizetős verziója is elérhető.
  • Kifejezetten webáruház rendszer, eredetileg is azzal a céllal készült, hogy értékesíteni lehessen rajta, így már a kezdetektől fogva ez a fő fókusza a platformnak. Az azóta eltelt időszak alatt is ilyen funkciókkal bővítik és optimalizálják a legújabb trendeknek megfelelően.
  • A Magento segítségével az indulásnál nem feltétlenül kell bővítmények után kutatnod, mivel az alapvető szolgáltatások listája elsöprő. Magában foglalja az olyan szolgáltatásokat, mint a kuponok, webhely térképek és a tömeges importálás / exportálás, valamint a konverziós eszközöket, például az egyoldalas pénztár és a rendeléskövetés.
  • Termékfigyelmeztetéseket küldhetsz az ügyfeleknek az automatikus marketing értesítések érdekében. Ide tartoznak az árfigyelmeztetések és a készletüzenetek is.
  • A platform lehetővé teszi különálló, többnyelvű webhelyek létrehozását, amelyek a felhasználó helyétől függően töltődnek be a böngészőjére. Ez nagyszerű lehetőség nemzetközi szintű telephelyekkel rendelkező vállalkozások számára.
  • Kreatív dizájn szabadság és testreszabhatóság a felhasználói felületnél és az adminisztrációs területen, így teljesen egyedi megjelenésű lehet a webáruházad.

Ha kíváncsi vagy cikksorozatunk további részeire is, itt megtalálod őket:

Szeretnéd kipróbálni Neked megfelelő webáruház
motor-e a Magento webáruház rendszer?
Igényelj 14 napig ingyen tárhelyet!

PROFITÁRHELY.HU – EGYSZERŰEN MŰKÖDIK

Megosztanád? Köszönjük!