Hogyan keresőoptimalizáld a WordPress-es blogbejegyzéseid fél óra alatt, 7 lépésben

A WordPress alapú weboldalak használatával rendkívül sok megoldást kapunk, amelyekkel akár szakember segítsége nélkül is tudunk lépéseket tenni a weboldal keresőoptimalizálása érdekében.

A most bemutatott módszer egy blogbejegyzés optimalizálásának részleteit mutatja be, annyira mélyrehatóan amennyire szükséges. Az optimalizáláshoz a Yoast SEO nevű WordPress bővítmény lehetőségeit fogjuk használni.

Persze nem feltétlenül kell blogbejegyzésnek lennie az optimalizált tartalomnak, hiszen a Yoast SEO eszköztára minden tartalom típusnál rendelkezésre áll.

De miért kell egyáltalán a blogbejegyzéseket optimalizálni?

A keresőoptimalizálás összetett lépések folyamata, rendkívül sok részletre oda kell figyelni. Ezen apró részletek közül az adott oldalaink, azaz landolóoldalaink kulcsszóra optimalizálása hozza általában a leggyorsabb eredményeket.

Valójában egy alul optimalizált weboldal is képes jelentős forgalmat bonyolítani, ha van egy jól megírt, adott kulcsszóra optimális találatot jelentő írás rajta.

Mi a Yoast SEO?

Az útmutatóban tehát a Yoast SEO bővítményét fogjuk használni, ami az egyik legrégebbi, legjobban bevált WordPress kiegészítő. A Yoast egyfajta mankót ad az optimalizáláshoz. Szóval maga a feltelepítése még nem fog látványos eredményeket hozni, csak miután megfelelően alkalmaztuk.

Telepítés után, amolyan nulladik lépésként ellenőrizzük jelez e valamilyen hibát a Yoast az adott oldallal kapcsolatban. Keressük a SEO menüpontot az adminisztrációs felületen, azon belül pedig válasszuk a General opciót. Itt látni fogunk egy összefoglaló panelt, ahol teendőket javasolhat a szoftver (például azt is jelzi, ha a keresőrobotok ki vannak tiltva a weboldalról)

Blogbejegyzés optimalizálása Yoast SEO segítségével

Miután minden előkészülettel megvagyunk, válasszunk egy szimpatikus bejegyzést és kezdődhet az optimalizálási folyamat.

  1. Jelölj ki egy kulcsszót! Olyan kifejezést válasszunk, ami a blogbejegyzés fő témakörére utal, és van rá keresési forgalom. Ehhez számtalan eszközt találunk az interneten, de a leghasznosabb talán a Google Search Console egy már indexelt weboldal esetében.
  2. Kattints a Yoast ikonjára! Ha megvan a kulcsszó, nyissuk meg a bejegyzést szerkesztésre, és keressük a Yoast Ikonját a jobb felső sarokban (Gutenberg szerkesztő esetén)
  3. Add meg a kulcsszavad! Ezután az oldalsávban a Yoast SEO panelja jelenik meg, ahol a Focus Keyphrase mezőbe be kell írni a kulcsszót.
  4. Kattints a Google Preview gombra! Itt megjelenik egy előnézeti kép arról, hogy a bejegyzésünk hogyan fog megjelenni a keresőben. Ellenőrizzük, és ha kell módosítsuk.
    A SEO cím és a meta leírás mezők alatt egy állapotjelző fogja mutatni mennyire optimális az adott elemek hossza. A meta leírás esetében egy rövid összefoglalóra lesz szükség arról, hogy a blogbejegyzés miről is szól. Érdemes szerepeltetni itt a kulcsszót is.
  1. Alkalmazd az Olvashatósági elemzés ajánlásait. A cél, hogy a kis vigyorgó fej zöld legyen. A gombra kattintva részletes tippeket fogunk találni arra vonatkozóan milyen módosításokat javasol a Yoast SEO algoritmus az oldalban. Itt általában a tagolásra, a mondatok jellemző hosszára vonatkozó ajánlásokat fogunk találni.
  2. Menj végig a SEO Analysis checklistáján: Szintén a zöld smiley-ra utazunk. Itt azonban inkább linkeléssel kulcsszó sűrűséggel, és egyéb apró teendőkkel teli listát kapunk. Az itt megjelenő módosítások teljesítéséhez sokszor szükséges bővíteni, vagy átfogalmazni egy bekezdést.
  3. Publikáld a változtatásokat!

Milyen eredmények várhatóak?

A bejegyzés keresőoptimalizálása után gyakorlatilag a keresőrobot visszatértét követően látszani fog valamiféle változás a találati listán. Ezt egyébként kicsit meg is sürgethetjük a Google Search Console segítségével.

Az eredmények változóak. Egy eleve jól összeállított tartalom esetében is számíthatunk némi javulásra, de igazán látványos előrelépés akkor következik be, ha viszonylag sok módosítást végzünk el.

Miért fontos a jó tárhely szolgáltatás?

Egy bejegyzés keresőoptimalizálása ugyan hozhat extra forgalmat, de ha maximalizálni szeretnéd a hatását érdemes más területekkel is foglalkozni. Az egyik ilyen a megbízható tárhely szolgáltatás.

A keresőoptimalizálás szempontjából kevésbé lényeges ma már az oldalbetöltési sebesség, viszont nem engedheted meg magadnak hogy időnként elérhetetlen legyen a weboldalad. Egy darabig ezt tolerálja a Google keresője, de ha rendszeresek a kiesések annak negatív hatásai lesznek.

Kíváncsi vagy a cikkben leírt bővítményre?
Tennél velük egy próbát?
Igényelj 14 napig ingyen tárhelyet, ahol ezt is kipróbálhatod!

PROFITÁRHELY.HU – EGYSZERŰEN MŰKÖDIK

Megosztanád? Köszönjük!