5 fontos lépés mielőtt belevágsz a weboldal készítésbe

A mai világban az online jelenlét szinte elengedhetetlen. A saját weboldal nem csak a nagyvállalatok számára fontos, hanem a szabadúszók, a bloggerek vagy a regionális vállalkozások is profitálnak a weboldaluk által kínált számtalan marketing lehetőségből. Ráadásul ma már az a helyzet, hogy a legtöbb látogató először felkeresi a weboldalt, webáruházat, hogy termékeket vagy releváns információkat találjon, mielőtt még belépne az üzletbe.

Több lehetőség is kínálkozik egy weboldal létrehozására. Ha nincs programozási ismereted, azonban szeretnéd magad elkészíteni weboldalad, összegyűjtöttünk neked pár dolgot, amit mindenképp érdemes végig gondolnod, illetve számításba venned.

1. Válaszd ki a megfelelő domaint

A domain nem más, mint egy internetes cím, amely alatt a saját weboldalad, webáruházad az interneten megtalálható lesz. De ahhoz, hogy domaint regisztrálhass , egy kifejező megnevezésre lesz szükséged. Gondolom most benned is felmerült a kérdés: de milyen is az a jó domain?

Nagyon egyszerű: Egy jó név azonnal eszébe jut az embereknek, és még hetekkel később is helyesen írják be a böngészőbe. A rossz, nem figyelemfelkeltő, nem a termékeidhez, szolgáltatásodhoz kapcsolható nevet a célcsoportod tagjai azonnal elfelejtik. A rossz nevekre jellemző, hogy nem csak elfelejtődnek, de még a Google-ban sem keresi senki, mert a névnek és a tartalomnak semmi köze sincs egymáshoz. Azt javasoljuk, hogy a domain legyen rövid, ha van márkád, akkor mindenképp tartalmazza azt, de ne legyen bonyolult, ahogy előbb is írtuk, és legyen könnyen megjegyezhető.

Ügyelj arra, hogy a domain regisztrációval ne kövess el jogsértést, ezért ellenőrizd le, hogy a megnevezés, márkanév amit használni szeretnél nem védett. A jó domain név kulcsfontosságú eleme az interneten elért sikernek, ezért ne kapkodd el, érdemes alaposan átgondolnod, hogy melyik megnevezés a legjobb. Írd le az ötleteidet, amelyek eszedbe jutnak, akár vesd be az ismerőseidet is, indíts szavazást, hogy melyik név lehet a nyerő.

Ebben segítünk Neked, válaszd „Kezdő vagyok” csomagunk és ellenőrizzük, hogy a kívánt domain még elérhető-e. Ha igen, akkor nincs más dolgod, mint kiválasztani a megfelelő végződést!

2.Találd meg a megfelelő domain végződést

Megtaláltad a megfelelő domain nevet, most már csak a megfelelő végződés hiányzik. A névhez hasonlóan itt is érvényes: illeszkednie kell a projekthez, és természetesen ahhoz, hogy mely országban szeretnéd a tevékenységet végezni, ez különösen a cégek és vállalkozások számára fontos.

Az ideális jelöltek a .hu és a .com végződések. Egyszerűen azért, mert a felhasználók hozzászoktak ehhez a két leggyakoribb végződéshez. Emellett az internet mára minden elképzelhető iparághoz tartozó domain végződéssel fejlődött. A domain nevek relevánsabbá és márkanevesebbé tétele érdekében a szakemberek több száz új domain végződést fejlesztettek ki, hogy megfeleljenek az egyedi igényeknek és céloknak.

Gondolkodj el az .eu, .info vagy .biz végződéseken is, de ezek mind attól függenek, hogy milyen szolgáltatással, termékkel szeretnél foglalkozni. Itt ellenőrizheted, hogy a kívánt névhez mely végződések állnak még rendelkezésre, reméljük, tippjeink segítségével megtalálod a megfelelő domain nevet.

Ha olyan domain nevet választasz ami márkanév is egyben, akkor a versenyhivatalnál javasolt levédetni. Erről bővebben itt találsz információkat: Márka levédése – Védjegy, Szabadalom, Szerzői jog (vedjegy-szabadalom.hu)

3. Mekkora tárhelyet válasszak?

Webtárhely csomagunkkal a tarifától függően elegendő webterületet, azaz tárhelyet biztosítunk számodra.

De melyiket is válaszd?

Kezdőknek, akik nem akarnak sokat pepecselni a részletekkel és/vagy személyes blogot indítanak, ahol nem lesz sok nagyméretű kép és elegendő két e-mail cím, akkor érdemes a Privát tárhelyet választani!

Amennyiben viszont néhány menüpontos cégbemutató oldalt készítesz, ahol esetleg egy blog is lesz rajta, és szükséged lesz 4-5 e-mail címre is, akkor számodra a WordPress tárhely a jó döntés!

De ha egy kisebb webshopot indítasz, akkor szükséged lesz akár 10 e-mail fiókra is. Ebben az esetben az Üzleti tárhely a Neked való! Bármelyiket is választod, hidd el elégedett leszel a teljesítménnyel, a szolgáltatással és az árral is.

4. SSL tanúsítvány

Aktiváld SSL -tanúsítványod egyetlen kattintással. Ez lehetővé teszi webhelyed elérését titkosított HTTPS-kapcsolaton keresztül, és a webhelyeden az esetlegesen beírt érzékeny adatok, például felhasználónevek vagy jelszavak azonnal védettek lesznek.

Miért van erre szükség? Nagyobb biztonságot ad a weboldalad látogatóinak, és ezáltal nagyobb bizalmat biztosít webáruházad, blogod vagy weboldalad használatakor! Mivel a biztonsági szempontok egyre fontosabbak az internetezők számára, ezért érdemes, hogy Te, mint a weboldalad üzemeltetője (mérettől függetlenül) alkalmazkodj ehhez a változó használati magatartáshoz, és SSL-tanúsítványt használj.

5. Gondolj a biztonságra

A kiberbűnözők folyamatosan arra törekednek, hogy az interneten keresztül adatokat, információkat szerezzenek, amivel aztán később visszaélhetnek. Ha nem vagy óvatos, te is az egyik célpontjuk lehetsz. Például weboldal feltörése során egy internetes csaló megváltoztatja a weboldalad belépési adatait, hogy átvegye a weboldalad felett az irányítást. Ez személyazonosság, e-mail-címek, közösségi média jelenlét stb. elvesztését eredményezheti. Íme néhány módszer, amellyel ezt megelőzheted:

  • Regisztráld a domain nevet saját neved alatt
  • Tartsd a weboldal, webáruház adatállományának kezelését saját irányításod alatt
  • Korlátozd a weboldal adminisztrációjához való hozzáférést
  • Részesítsd előnyben a domainhez kapcsolódó e-mail címeket
  • Legyél óvatos az adathalász támadásokkal szemben

Végül nincs más hátra, mint belevágni talán életed eddigi legnagyobb kihívásába, és megalkotni magát a weboldalt, webáruházat. Sok sikert hozzá!

Megosztanád? Köszönjük!