Gutenberg vagy Elementor? Melyik a legjobb választás a WordPress oldalad számára?

Amikor egy WordPress weboldal építésébe kezdesz, az egyik kardinális kérdés: melyiket használd? Bár számos lehetőség létezik, a két legnépszerűbb az Elementor oldalépítő és a Gutenberg oldalszerkesztő. Ebben a cikkben mindkét lehetőséget közelebbről megvizsgáljuk, hogy segítsünk eldönteni, melyik a legjobb választás a WordPress oldalad számára.


Mi tud a Gutenberg?

A Gutenberg a WordPress alapértelmezett oldalszerkesztője. Az 5.0-s verzió óta szerepel a platformban, és alapértelmezés szerint minden WordPress weboldalon ingyenesen elérhető. A Gutenberg egy blokkalapú szerkesztő, ami azt jelenti, hogy az oldalakat különböző tartalmi blokkok elrendezésével építik fel.

Alapvetően a Gutenberg lehetővé teszi az oldalak egyszerű szerkesztését, például a szöveg formázását és képek/videók, idézetek, címsorok, listák beillesztését. Így könnyen testre szabhatod weboldalad kinézetét és elrendezését.

A Gutenbergnek azonban vannak korlátai is. Bár könnyen használható, összetett oldalak létrehozására nem kifejezetten alkalmas, mint pl.: az Elementor. Az oldalszerkesztés korlátozott, és a rendelkezésre álló blokkok száma viszonylag kicsi. A Gutenberg kezdőknek nagyszerű, haladó felhasználók számára viszont nem biztos, hogy a legjobb választás.

Ebben a videóban közelebbről is megismerkedhetsz a Gutenberggel (angol nyelvtudás szükséges hozzá).

Mit érdemes tudni az Elementorról?

Az Elementor az egyik legnépszerűbb oldalépítő a WordPress számára. A Gutenberg blokkalapú szerkesztőjével ellentétben az Elementor vizuális „húz és dob” szerkesztőfelületet kínál, amely lehetővé teszi a számodra, hogy könnyen testre szabhasd az oldalad. Több, mint 80 különböző, előre elkészített sablont kínál, amelyek segítségével gyorsan és egyszerűen létrehozhatsz egyedi oldalakat anélkül, hogy szakértő programozónak kéne lenned.

Az Elementor alapfunkciói ingyenesen elérhetőek, a fizetős Elementor Pro verzióban viszont számos további funkció is rendelkezésre áll. Az Elementor Pro lehetővé teszi az oldalak részletes testreszabását (például animációk, teljes szélességű fejlécek és láblécek stb.), és számos új blokkot és widgetet adhatsz a szerkesztőhöz. 

Melyik a jobb választás?

A Gutenberg és az Elementor egyaránt lehetővé teszi a WordPress oldalak szerkesztését, az Elementor viszont sokkal nagyobb rugalmasságot, és testreszabási lehetőségeket biztosít. Az Elementor sokkal sokoldalúbb, és olyan összetett oldalak létrehozására is használható, amelyeket a Gutenberggel nehéz, vagy éppenséggel lehetetlen lenne megvalósítani. Emellett az Elementor Pro még több funkciót, és testreszabási lehetőséget kínál.


Eddig tetszik a tartalom? Ha nem szeretnél lemaradni a legújabb hasznos cikkeinkről, akkor ide kattintva tudsz feliratkozni.


Összefoglalva, mind az Elementornak, mind a Gutenbergnek megvannak az erősségei és a gyengeségei, amikor a WordPress webhelyek építéséről van szó.

A Gutenberg egy egyszerű blokkalapú szerkesztő, amely nagyszerű kezdőknek, vagy azoknak, akiknek gyors szerkesztéseket kell végezniük az oldalaikon pl.: blog weboldalt működtettnek.

Az Elementor egy olyan ütős oldalépítő, amely a testreszabási lehetőségek széles skáláját kínálja, ideális összetett, és egyedi oldalak létrehozásához is. Ráadásul az Elementor Pro hozzáadott funkcióival a felhasználóknak még több lehetőségük van igazán különleges és figyelemfelkeltő oldalak létrehozására.

Míg a Gutenberg egy megbízható választás azok számára, akiknek csak alapvető oldalszerkesztési lehetőségekre van szükségük, a legtöbb felhasználó számára az Elementor a jobb választás. Sokoldalúsága és funkcióinak köre ideális választássá teszi az egyedi WordPress oldalak létrehozásához.

Végső soron az Elementor és a Gutenberg közötti választás a Te weboldalad konkrét igényeitől függ. Ha egyszerű, könnyen használható szerkesztőre van szükséged, a Gutenberg lehet a jobb választás a számodra. Ha azonban nagyobb rugalmasságra és komplex, egyedi oldalak létrehozásának lehetőségére vágysz, akkor az Elementor a Neked való. Függetlenül attól, hogy melyik lehetőséget választod, mind a Gutenberg, mind az Elementor segíthet egy gyönyörű és funkcionális WordPress weboldal létrehozásában.

Szeretnél még többet olvasni WordPress témában? Akkor ide kattintva még több cikket is elolvashatsz ebben a témában.


Megosztanád? Köszönjük!