Hogyan telepítsd át weboldalad új szolgáltatóhoz: Fontos lépések és tanácsok

A weboldal tulajdonosként néha szükséged lehet arra, hogy átvidd webhelyedet egy másik tárhelyszolgáltatóhoz. Az okok változóak lehetnek – talán a jelenlegi tárhelyszolgáltatód nem megfelelő az igényeidhez, vagy kedvezőbb árú megoldást keresel. Bármi is álljon a háttérben, az áttelepítési folyamat alapos tervezést és kivitelezést igényel. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan válts tárhelyszolgáltatót úgy, hogy közben a weboldalad végig elérhető maradjon.


1. Válassz egy új tárhelyszolgáltatót

Az első lépés az, hogy válassz egy új tárhelyszolgáltatót, amely megfelel az igényeidnek, költségvetésednek és elvárásaidnak. A legtöbb tárhelyszolgáltató különböző csomagokat kínál, amelyek eltérő árakat és funkciókat tartalmaznak. Olvasd el és tanulmányozd át figyelmesen a szolgáltatók által nyújtott információkat, hasonlítsd össze a szolgáltatásokat és árakat, hogy biztosan az igényeidnek legmegfelelőbbet válaszd.

2. Szerezd meg a szükséges adatokat

Miután kiválasztottad az új tárhelyszolgáltatót, szerezd meg a jelenlegi tárhelyszolgáltatótól az összes szükséges adatot.

Ezek az adatok lehetnek:

  •  a domain neved
  • a felhasználói neved
  • jelszavad
  • FTP hozzáférésed
  • adatbázisok neve, jelszava és host címe

Ezen információk birtokában lehetőséged van arra, hogy megkezdd az áttelepítést.

3. Készíts biztonsági másolatot

Az áttelepítés előtt fontos, hogy készíts biztonsági másolatot a weboldaladról. Ebben a folyamatban minden fájlt, adatbázist, képet, videót és más tartalmat ments el. A biztonsági másolat lehetővé teszi számodra, hogy visszatérj a régi állapotba, ha bármi hiba merülne fel az áttelepítés során.

A fájlokat a legtöbb tárhelyről FTP-vel le tudod menteni. Ehhez használj egy FTP klienst, mint például a FileZilla-t. Ez a program lehetővé teszi a fájlok és adatbázisok másolását a régi tárhelyszolgáltatóról a saját gépedre. Ehhez még szükséged lesz az FTP hozzáférési adataidra, amelyeket a régi tárhelyszolgáltatódtól kaptál. Egyes tárhelyek esetén van lehetőséged egy fájlba becsomagolni a weboldal összes mappáját és fájlját, így könnyebb lementeni és tárolni. Ha a weboldaladhoz adatbázis is tartozik, azt pedig a tárhelyhez tartozó PHPMyAdmin segítségével tudod kiexportálni, és az exportált fájlt kell lementeni.

4. Telepítsd át a weboldalad az új tárhelyre

Ahhoz, hogy sikeres legyen az áttelepítés, néhány dolgot figyelembe kell venned és meg kell tenned.

Az első lépés a fájlok és adatbázisok másolása az új tárhelyszolgáltatóra. Az előzőleg lementett fájlokat szintén FTP-vel töltsd fel az új tárhelyre! Ha adatbázis is van, akkor az új tárhely lehetőségit használva hozz létre egy adatbázis felhasználót és egy adatbázist! Az új tárhelyen szintén a PHMyAdmin programot keresd, és importáld be az előzőleg a régi tárhelyről kiexportált adatbázist! Az esetek többségében technikai okból nem használhatod ugyanazt a felhasználónevet az adatbázishoz, mint amit a régi tárhelyen használtál, ezért a weboldalad fájljai között meg kell keresned azt, amelyben az adatbázis hozzáférési adatok el vannak mentve, és ott frissíteni kell azokat. Pl. WordPress esetén ezt a weboldal főkönyvtárában lévő wp-config.php fájlban kell frissítened.

Ha a fájlok és adatbázisok áttelepítése befejeződött, ellenőrizd, hogy a weboldalad megfelelően működik-e az új tárhelyszolgáltatónál. Ezt pl. megteheted úgy, hogy egy aldomaint beállítasz az új tárhelyen, és azon ellenőrizd az oldalt.

Próbáld ki az összes oldalt és funkciót, hogy biztos legyél abban, hogy minden rendben van. Ha valami nem működik, ellenőrizd az áttelepítést és a beállításokat, hogy javítani tudd a problémát.

5. Cseréld le a DNS bejegyzéseket

Amikor mindent ellenőriztél és biztos vagy benne, hogy a weboldalad megfelelően működik az új tárhelyszolgáltatónál, cseréld le a DNS bejegyzéseket a domain regisztrátornál, hogy az új tárhelyszolgáltatót mutassa. Egy jó módszer, ha az új DNS szerveren a weboldal bejegyzéseihez kezdetben a régi IP címet, és egy alacsony TTL-t állítasz be. Ha így teszel, akkor az áttelepítés után még mindig látod a régi tárhelyen lévő weboldaladat.

A TTL (Time to Live) beállítás azt határozza meg, hogy mennyi ideig tárolhatók a DNS bejegyzések a cache-ben, mielőtt azok automatikusan frissülnének. A TTL beállítása fontos, mert ha nem állítod be megfelelően, akkor az új beállítások nem jelennek meg az összes felhasználó számára azonnal, hanem csak akkor, ha az előző beállítások lejártak.

A TTL beállításának javasolt értéke 3600 másodperc (1 óra), de a tárhelyszolgáltatótól és a domain regisztrátortól függően változhat. Amikor végrehajtod a DNS beállítások cseréjét, győződj meg arról, hogy a TTL beállítása megfelelő és elég rövid, hogy az új beállítások minél hamarabb érvénybe lépjenek. Ha túl hosszú a TTL beállítása, akkor az új beállítások csak sokkal később fognak érvénybe lépni, és ez idő alatt  a látogatók egy része még a régi tárhelyen lévő weboldalt éri el, míg más látogatók már az új tárhelyen lévő másolatát. Ez pl. gondot okozhat akkor, ha a weboldaladon pl. termékeket rendelnek, vagy kitöltik a kapcsolatfelvételi űrlapot. Ha ezt a régi tárhelyen lévő weboldalon teszik, akkor lehetséges, hogy te nem fogsz értesülni a weboldaladon történt termékrendelésről, vagy kapcsolatfelvételről.

Az átállás idejére érdemes 5 percre (300 másodperc) állítani. Webshop esetén akár 30 másodpercre is állíthatod, hogy a vásárlók ne a régi felületre menjenek. Tudnod kell, hogy .hu-val rendelkező domain esetén van egy 24 órás átállási idő, azonban a Profitárhely a DNS beállítások megfelelő előkészítésével meg tudja oldani számodra, hogy az átállás 5 perc, vagy akár 30 másodperc legyen.

Ha nem vagy biztos a beállításokban, kérj tanácsot a Profitárhelytől, mi szívesen segítünk Neked!

6. Távolítsd el az áttelepítést megelőző fájlokat

Ha minden rendben van, távolítsd el az áttelepítést megelőző fájlokat és adatbázisokat a régi tárhelyről, hogy ne használják a tárhelyet feleslegesen. Ne felejtsd el, hogy ha az áttelepítés után valamilyen hiba vagy probléma merül fel, mindig van lehetőséged visszatérni a régi tárhelyszolgáltatóhoz és megpróbálni megoldani a problémát.

Az áttelepítés folyamata néhány órát vagy akár egy napot is igénybe vehet, attól függően, hogy mekkora a weboldalad és mennyi tartalommal rendelkezik. Azonban, ha minden lépést helyesen követsz, és gondoskodsz a biztonsági másolatról, akkor nem ér kellemetlen meglepetés.

Ha úgy döntesz, hogy weboldaladat áthelyezed egy új szolgáltatóhoz, gondosan kövesd az előírt lépéseket, és ha szükséges, kérj segítséget szakemberektől, hogy biztos lehess abban, hogy a folyamat zökkenőmentes legyen.


Megosztanád? Köszönjük!