WordPress-t használok, frissítsek vagy ne?

A napokban érkezett a WordPress legújabb 4.7.5 biztonsági frissítése és hamarosan érkezik egy fő verzió is a 4.8, melyről itt írtunk bővebben. Most viszont magáról a frissítés fontosságáról esik szó.

Fontos, szükséges rossz vagy elhanyagolható egy új frissítés telepítése?

Van aki egyszerűen lemond a lehetőségről, van, akinél ki van kapcsolva és nem is tud róla. Utóbbi pl. akkor lehetséges, ha a tárhelyszolgáltató kikapcsolta az automatikus frissítéshez szükséges funkciót.

Ezt egyszerűen ellenőrizhetjük a Vezérlőpult Frissítések menüjében, ha automatikusan nem frissül, manuálisan megtehetjük.

Az, hogy a frissítésekre szükség van, nem is kérdés. Mindegy, hogy egy kiskutyákról szóló blogot vagy egy profi vállalkozás weboldalát működtetjük WordPressről, a frissítések adta védettségre mindenkinek szüksége van.

A biztonsági réseket kihasználó robotok nem válogatnak, nem ítélik meg az oldal mögött álló cég büdzséjét, nem érdekli, hogy hobbi vagy professzionális célokra használjuk a weboldalt.

Nézzük, mi történhet az oldalunkkal a frissítések elmulasztásának következtében:

  • törölhetik módosíthatják a tartalmakat
  • ellophatják az adatokat
  • spamelésre használhatják
  • a tárhelyszolgálatató letilthatja
  • Google elkezdi hátrébb sorolni
  • ügyfeleket veszthetünk, mert “támadó webhely” megjelölést kaphatunk
  • a böngészők egyszerűen blokkolhatják is

Végső soron pedig nem csak saját felépített munkánk védelmében kell megtennünk a frissítést.
Felelős weboldal kezelőként az oldalra látogatók biztonságáért is felelnünk kell, akik egy-egy komment vagy egyéb oktatóanyagok, ebookok vagy hírlevél érdekében megadták az adataikat. Számukra feltételezhető, hogy megfelelő gondossággal kezelik adataikat.

Frissíteni apróságnak tűnik, de elmulasztása komoly károkat okozhat a vállalkozásokban, amely helyreállítása költséges és akár presztízs vesztéssel is járhat.

TIPP:
A WordPress-en kívül érdemes az összes (használt és nem használt) bővítményt is frissíteni.

Megosztanád? Köszönjük!

Szólj hozzá!