Tényleg veszélyesek az ingyen tárhelyek?

Egy induló vállalkozásnál általában kicsi a költségvetés, ezért minden olyan szolgáltatás, ami olcsó, vagy ingyen van, különösen vonzónak tűnik elsőre. Persze tudjuk, hogy az ingyenességnek lehetnek hátrányai is, ezért most utánajárunk, hogy ingyen van-e az ingyen tárhely és milyen veszélyeket rejt magában!

Webdesigner, fotós, arculattervező, domain név, tárhely – annyi mindenre kell költeni, amikor elindítunk egy új honlapot, hogy akarva-akaratlanul is azt nézzük, hogy hol tudnánk egy kicsit lefaragni a költségekből. A kezdő vállalkozók számára az ingyenes sablonok mellett a másik legnagyobb csábítás jellemzően az ingyenes tárhely, de mint a legtöbb dolog a világon, ez sincs teljesen ingyen


🤝 A tárhely és a siker kapcsolata

Ahhoz, hogy a weboldal bevételt termeljen, megbízhatóan kell működnie mindig, minden körülmények között. Ehhez már alapvetően elengedhetetlen, hogy megbízható szolgáltatót válasszunk, egy kicsi „Pistike-szerverpark” nem biztos, hogy azonnal el tudja hárítani a felmerült hibákat. Márpedig, ha a webshop elérhetetlen, akkor egyértelmű, hogy nem lehet rajta vásárolni, ráadásul hosszú távon is elriaszthatja az ügyfeleket.
Az ingyenességért ilyenkor komoly bevételkieséssel fizetünk.

De mi a helyzet a nagy és ismert ingyenes szolgáltatókkal? Érdemes-e ilyen helyen hostolni a weboldalunkat?

Az ingyenes szolgáltatóknál a legtöbb esetben csak erősen limitált kapacitást kapunk, és még ha maga a honlap kis tárhelyet is foglal, a levelezés pillanatok alatt meg fogja tölteni a rendelkezésre álló gigabájtokat. Ilyenkor pedig általában 2 lehetőségünk van:

  1. Fizetünk egy nagyobb csomagért
    Az ingyenes tárhelyek esetében az ingyenesség sokszor csali, a nagyobb csomagok pedig jóval többe kerülnek, mint egy rendes méretű tárhely egy rendes szolgáltatónál. Ezáltal már középtávon is többet fogunk fizetni az ingyenes tárhelyért, mintha eleve fizetőset választottunk volna.
  2. Elköltöztetjük az oldalt egy fizetős tárhelyre
    Ebben az esetben amellett, hogy végül így is, úgy is fizetünk, még pluszmunkát is okoztunk magunknak vagy a webesünknek, aminek az óradíját szintén meg kell valahol fizetni. Akadnak ráadásul olyan szolgáltatók is, ahonnan nem is lehet elhozni az oldalt – elölről kell kezdeni az egész felépítését.

Az ingyenes tárhelyek ráadásul nem csak a nagyobb csomagot, hanem a kiegészítő szolgáltatásokat is fizetőssé tehetik, így, ha például FTP kapcsolatra, cPanel vezérlőpultra vágyunk, ami megkönnyíti a munkát, akkor szintén elképzelhető, hogy mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni. Ezek a szolgáltatások kezdőként talán még nem tűnhetnek olyan fontosnak, ezért könnyen lemondunk róla a költséghatékonyság jegyében, de előbb-utóbb biztos, hogy szükség lesz rá!


🆓 Ne játssz a bizalommal!

Az ingyenes tárhelyeken sokszor limitált sablonok állnak a rendelkezésedre, ami azt jelenti, hogy nem tudsz valóban egyedi, látványos honlapot létrehozni, ami megkülönböztetne téged a versenytársaktól.

Ezeknél a szolgáltatásoknál általában a domain nevet sem tudod teljes egészében megváltoztatni, általában olyan URL-t kapsz, hogy valami.wordpress.com, vagy valami.szolgaltato.com, vagyis már ránézésre látszik, hogy ingyenes szolgáltatót választottál. Ezt azt sugallja, hogy a vállalkozásod nem elég komoly, nincs elég stabil bevétele ahhoz, hogy kifizessen évi párezer forintot egy saját domainre. Egyben azt is jelenti a látogatónak, hogy nem tervezel hosszú távra, ami szintén aláássa a bizalmat.

A legrosszabb esetekben az ingyenes szolgáltatók még reklámokat is elhelyezhetnek az oldaladon, ami végképp keresztül húzhatja a hitelességedet. Ezekre ugyanis semmi ráhatásod nem lesz: ugyanúgy reklámozhatnak nálad potencianövelőt, mint a legnagyobb konkurenciád szolgáltatásait. A bizalom olyan kincs, amit csak egyszer lehet eljátszani; hiába költözöl át másik szerverre, hiába építesz új honlapot a nulláról, soha nem tudod visszaszerezni azokat a látogatókat, akiket egyszer már elriasztott egy borzalmas hirdetés.

És akkor még nem is beszéltünk a biztonságról, sebezhetőségről, keresőoptimalizálásról és egyéb problémákról, amik az ingyenes tárhelyekkel járhatnak…

A Profitárhelynél a legkisebb üzleti csomag 11 900 Ft + ÁFA/év, amiért nem csak megbízható tárhelyet kapsz, hanem saját domain nevet, 5 adatbázist, 10 email címet, sőt, fel is telepítjük neked a WordPress-t. 12 éve a piacon vagyunk és még sokáig fogunk maradni is, ezért nem kell attól félned, hogy a honlapod egyik percről a másikra nyomtalanul eltűnik. Szerintünk ez jobban megéri, mint az ingyenes tárhelyekkel vesződni.

De ha még bizonytalan vagy:
az első 14 napban kipróbálhatod ingyen!

Profitárhely.hu – Egyszerűen műkődik

Megosztanád? Köszönjük!