Mit tud a honlapod műszerfala? Bemutatkozik a cPanel

„És akkor lépj be a cPanelbe…” Hallottad már ezt a kifejezést a webesedtől? És te sem tudtad, hogy akkor ezt most eszik vagy isszák? Vagy épp ellenkezőleg: az alapok megvannak, de az extra funkciókat még nem tudod, mire valók? Olvass tovább, bemutatjuk a tárhelyed egyik legfontosabb részét, a cPanelt.


🎛 Mi az a cpanel?

„A cPanel egy Linux alapú webkiszolgáló vezérlő felület, amely grafikus felületet biztosít és automatizált eszközöket tartalmaz a webtárhelyek kezelésének egyszerűsítésére.” Ettől nem lettél sokkal okosabb, ugye?

Mi inkább úgy fogalmaznánk, hogy a cPanel egy műszerfal, ami tele van kapcsolókkal, és segít, hogy jobban eligazodj a honlapod és a webtárhelyed „színfalak mögötti” részein. Itt tudod beállítani a domain-eket, email fiókokat, az FTP fiókokat, adatbázisokat, webes alkalmazásokat, és fájlokat is tudsz vele feltölteni. Ha te állítod össze a weboldaladat, akkor eleinte sokat fogsz ide járni, majd később már egyre ritkábban.

A világ egyik legegyszerűbb tárhelykezelő felülete, aminek a legnagyobb előnye, hogy kezdők is könnyen tudják használni!


👨‍💻 A cPanel leggyakrabban használt funkciói

A cPanelen lehet/kell feltölteni a CMS-t, a tartalomkezelő rendszert, ami a gyakran WordPress, Drupal vagy Joomla. (Ezt megteheted FTP-n keresztül is, ha úgy kényelmesebb. Az FTP fiókot viszont szintén itt állítod be.)

CPanelen kezelheted a domaineket, itt hozhatsz létre új aldomaineket, adatbázisokat.

Itt tudod beállítani az email fiókokat is, újakat létrehozni, titkosítást és egyéb biztonsági funkciókat beletenni. Csinálhatsz szűrőket és automatikus válaszüzeneteket is, például out-of-office emailt, ha nyaralni mész.

A backup, azaz a biztonsági mentések. Ez akkor lesz nagy segítség, ha a weboldalt támadás éri, ha összeomlik valami plugin hiba miatt, vagy emberi tévedés történik, és véletlenül elrontasz valamit. Ilyen esetek viszonylag ritkán fordulnak elő, de akkor nagyon örülni fogsz, ha a tárhely-szolgáltató erre előre gondolt, és elérhetővé tette neked a kész biztonsági mentéseket.
Szintén hasznos funkció, hogy itt tudod megvédeni a tartalmaidat is, beállíthatod például, hogy a tárhelyeden lévő anyagokra mások linkelhetnek-e. Letilthatsz egyes IP-címeket, és egyéb biztonsági beállításokat is eszközölhetsz. Jó hír, hogy a backup készítéssel neked nem kell manuálisan foglalkoznod, hiszen nálunk napi szintű biztonsági mentések vannak, így minden adatodat vissza tudjuk állítani.

A cPanel magyar vezérlőpultja

Amit kevesen használnak…

A cPanel nem csak a szerkesztésben és a beállításokban, hanem a monitorozásban is segít; ezt a funkciót viszonylag kevesen használják ki a Google Analytics világában, pedig itt is képet kaphatsz a látogatókról, a megtekintett oldalakról, sőt, a processzorhasználatról és a sávszélességről is. Érdemes időnként ránézni!


A cPanel előnyei:

  • Könnyen használható és könnyen megtanulható a használata
  • Stabil, kipróbált felület
  • Segít a szoftverek automatikus telepítésében
  • Rengeteg leírást és oktatóanyagot találhat hozzá az interneten

A Profitárhely minden cPanel tárhelyénél elérhető az imunify360 vírusvédelmi rendszer is. Rendszeresen és automatikusan ellenőrizzük vele a tárhelyeket, és ha fertőzött, vagy gyanús fájlt találunk, akkor azt azonnal kezelni tudjuk. Mielőtt tárhelyet választasz, ellenőrizd, hogy a tárhelyhez tartozik-e rendszeres backup, és vírusvédelem is!

A cPanel hátrányának érezheted, hogy rengeteg funkciója van, ami elsőre zavaró lehet, és amíg meg nem tanulja az ember, könnyen véthet súlyos hibákat, hiszen innen irányítja az egész tárhelyet. Ezért azt ajánljuk az új felhasználóinknak, hogy először csak nézd meg, kattintgasd körbe a funkciókat, de ne állíts át semmit anélkül, hogy utánanéznél, mit csinál az adott dolog!

A cPanelt sokan elhanyagolják, mondván, hogy foglalkozzon csak vele a webes – pedig a használata pofonegyszerű, és könnyen a leghasznosabb „munkatársad” lehet, ha hagyod kiismerni.

Nálunk minden tárhelyünkhöz alapesetben
jár a cPanel legfrissebb verziója.
Sőt, most 14 napig ingyen kipróbálhatod!

Profitárhely.hu – Egyszerűen működik

Megosztanád? Köszönjük!