Mi az az SSL és miért van
feltétlenül szükséged rá?

Nyaggat a webesed, hogy legyen SSL-ed, de te azt sem tudod, micsoda? A biztonsághoz van köze vagy a keresőoptimalizáláshoz? Kell-e neked egyáltalán? Olvass tovább, segítünk! (Spoiler: igen, kell. De miért? Megtudod a cikkből!)

Az internet egy csodás dolog, ugye? Csak készítesz egy honlapot a vállalkozásodnak és azonnal a világ minden tájáról böngészhetik az érdeklődők. Ha ügyesen menedzseled az oldalad, rövidesen ezrek fogják napi szinten nézegetni a termékeidet, szolgáltatásaidat, írásaidat, fotóidat, videóidat. Soha nem volt még ennyire egyszerű ennyi emberhez eljutni.

Ám pont ebben rejlik a veszélye is: az olvasók nem mindig jó fejek, jóindulatúak. A cyberbűnözés nem valami sci-fi sallang, hanem valós, mindennapi probléma.

Az SSL tanúsítvány egy olyan eszköz, amivel biztonságosabbá teheted a weboldaladat és igen, szükséged van rá. Sőt, elengedhetetlen követelmény!


🌐 Mi az az SSL tanúsítvány pontosan?

Az SSL a Secure Sockets Layer rövidítése, ez egy olyan eszköz, ami biztosítja, hogy biztonságos, titkosított csatorna jöhessen létre a kliens és a szerver között. Az SSL tanúsítvánnyal küldött/fogadott információkat csak a két végponton lehet látni, nincs mód arra, hogy harmadik fél hozzáférhessen például a hitelkártya adatokhoz vagy a jelszavakhoz. Ehhez úgynevezett aszimmetrikus titkosítási eljárást alkalmaz, de most nem akarunk untatni a technikai részletekkel…

Bizonyára te is hallottál vagy olvastál már olyan esetekről, amikor érzékeny adatok szivárogtak ki egy-egy honlapról és arra kérték a felhasználókat, hogy sürgősen változtassák meg a jelszavaikat, vagy akár zárolják a bankkártyáikat, ugye? Az SSL célja, hogy ilyen malőr lehetőleg ne történhessen meg.


🛡 Miért fontos az SSL tanúsítvány a honlapodnak?

Elsősorban azért, hogy biztonságos legyen, és ne kelljen azon aggódnod, hogy valaki a hálózati forgalom „lehallgatásával” ellopja a felhasználóid jelszavát és egyéb adatait. De a fő szempont mellett az SSL-nek van néhány kellemes mellékhatása is:

  • Az olvasók számára egyértelműen jelzed, hogy fontos számodra a biztonság, ezáltal bizalmat ébresztesz
  • A biztonságos honlapon nagyobb a vásárlókedv, több bevételed lesz
  • A google előnyben részesíti az SSL tanúsítvánnyal ellátott oldalakat, ezáltal jobb helyre kerülhetsz a keresőben

🔎 Honnan tudod, hogy egy oldalnak van-e SSL tanúsítványa?

Ezt nagyon egyszerűen lehet ellenőrizni: nyisd meg az oldalt és nézd meg a címét a böngészőben. Ha csak simán HTTP-vel kezdődik, akkor valószínűleg nincs, míg, ha HTTPS van az URL elejében, akkor megnyugodhatsz, az oldal biztonságos. Ugyanígy tudod ellenőrizni saját honlapodon is az SSL meglétét.

Ha még nincs honlapod, akkor először is olvasd el korábbi cikkeinket az ideális domain név és a megfelelő tárhely kiválasztásáról, majd nézd meg webtárhely csomagjainkat. Jól látod: nálunk mindegyik, még a legolcsóbb tárhely is automatikusan SSL tanúsítvánnyal van ellátva, így emiatt már nem kell, hogy fájjon a fejed!

Ha ennél részletesebben érdekel a téma, olvasd el a WEBARTERY oldalán ezt a cikket is az SSL tanúsítványokról!

Megosztanád? Köszönjük!