Biztonságos a WordPress?
Hitek, tévhitek és megelőzés

Új weboldal készítés esetén az első kérdések egyike, hogy milyen platformon készüljön az oldal. A WordPress a toplista élén van, ha CMS rendszerről van szó, de ha rákeresel, akkor sokan lesznek, akik NEM ajánlják, méghozzá a biztonsági problémákra hivatkozva. Valóban veszélyes a WordPress, vagy megbízhatsz benne? Ennek járunk most utána.

🥇 A népszerűség átka

Miért találsz ilyen sok cikket, ami a WordPress biztonságosságát firtatja?

A WordPress az egyik legnépszerűbb platform, a honlapok közel 60%-a használja. Olyan nagy cégek építenek rá, mint a CNN vagy az Obama Foundation. A nagy számok törvénye alapján nem meglepő, sok támadás éri, sok WordPress oldalt törnek fel évente. Ennek a fő oka, hogy hackereknek is jobban megéri egy népszerű platform biztonsági réseit keresni, hiszen, ha egyszer megtalálták a módot a fertőzésre, azt rögtön több millió honlapon használhatják ki, míg egy egyedi programozású weboldalnál csak az az egy adott oldal lenne feltörhető.

🔓 „Miért törnek fel weboldalakat, és miért pont az enyémet?!“

A válasz sokféle lehet. Van, hogy puszta kihívásvágy hajtja a hackert, esetleg a gyakorlás szándéka, tudásának tesztelése. Ha egy ilyen szándékú támadó jut be a weboldaladra, általában túl sok galibát nem okoz, a legtöbb esetben csak elrejti a kódban az aláírását, hogy itt járt.

Rosszabb eset, ha a támadó nem ilyen jólelkű és konkrét céllal érkezik, például személyes adatokat és jelszavakat akar megszerezni, spam listába gyűjti az email címeket, esetleg a szerver erőforrásait ráköti egy zombihálózatra, hogy újabb támadásokat indíthasson.

Fontos szem előtt tartani, hogy az esetek többségében a támadás nem célzottan neked szól, a legtöbb esetben véletlenszerű, és nagyobb csoportokban történik. Sőt, sokszor a behatolás teljesen automatikus. Az, hogy a te oldalad is belekerült leginkább a pechnek köszönhető.

💥 Milyen hátrányod származhat abból, ha feltörik az oldalad?

A „legjobb” esetben a legenyhébb támadás során „csak” pár órára elérhetetlen lesz a honlapod. Ez jelentős bevételkiesést okozhat, potenciális vásárlókat veszítesz, sőt, lehet, hogy a hírnevednek is árt, ha nem vagy elérhető.

Rosszabb esetben a támadó módosítja tartalmat, elhelyez egy hirdetést a főoldalon, vagy teljesen megváltoztatja az oldal tartalmát. Elég rossz érzés arra ébredni, hogy a honlapodon például lányok hirdetik magukat… a felhasználók profilképeivel…

Legrosszabb esetben a hackerek megszerezhetik az ügyfeleid személyes adatait, a bankkártya-adataitól kezdve a jelszavakig, bármit. Ez érthetően egyből bizalomvesztéssel jár.

Ha egy zombi csoportba kerül a szervered, akkor azt később nagyobb támadásokra lehet használni, és az egyértelmű hátrányokon túl azzal a tudattal kell együtt élned, hogy esetleg a te erőforrásaidat felhasználva törtek fel bankokat, vagy tettek tönkre kórházi berendezéseket.

🛡 Szóval a WordPress nem biztonságos?

Végigolvasva a fent leírtakat, nem meglepő, ha sokan elrettennek a WordPress használatától, de fontos szem előtt tartani, hogy az éremnek két oldala van. A népszerűség előnyökkel is jár! Mivel ez a legnépszerűbb platform, hatalmas a felhasználóbázisa és támogatás, ami a rendszer mögött áll. Rengeteg segítséget kaphatsz, hogyan teheted biztonságosabbá a honlapodat bővítmények (pluginok), és más megoldások segítségével, és ha fény derül egy általános biztonsági résre, a közösség azonnal reagál, és szinte perceken belül lesz rá megoldás.

A magára hagyott WordPress oldal valóban támadásoknak van kitéve, de ez így van nagyjából mindennel az IT világában. Képzeld el, mi történne, ha a számítógépedet vagy a telefonodat nem frissítenéd időről-időre! A WordPress is csak akkor sebezhető, ha elhanyagolod: ha nem foglalkozol a beállításokkal, a frissítésekkel. Fontos, hogy nem elég magát a WordPress-t frissíteni, figyelj oda a bővítményekre és a témákra is!

Emellett érdemes betartani az alapszabályokat: legyen bonyolult jelszavad, csak biztonságos forrásból tölts le pluginokat és sablonokat, és mindig legyen biztonsági mentésed.

Mi is segítünk, hogy a lehető legnagyobb biztonságban legyen a WordPress oldalad, hiszen napi szintű biztonsági mentésekkel garantáljuk, hogy vissza tudod állítani egy korábbi, „tiszta és sértetlen” állapotra az esetlegesen fertőzött rendszeredet (ami után azonnal frissítheted). Ezen kívül egyedi speciális vírus és kémprogram védelemmel is támogatunk, hogy a lehető legkisebb esélye legyen az ártó szándékú robotoknak bejutni az oldaladra.

Rendszeres karbantartás mellett a WordPress biztonságos, sőt, az egyik legbiztonságosabb tartalomkezelő rendszer, amire nyugodtan rábízhatod a honlapodat!

Tudtad? Ha nálunk rendelsz tárhelyszolgáltatást, WordPress csomagunkban előre feltelepítjük neked a rendszert és aktiváljuk a legfontosabb biztonsági beállításokat!

Profitárhely.hu – Egyszerűen működik!

Megosztanád? Köszönjük!