Mi lesz veled internet – avagy az internet jövőjéről

1989-ben Tim Berners-Lee feltalálta a World Wide Web-et, egy Internet-alapú hypermedia kezdeményezést a globális információmegosztásra. Továbbá alapítója és igazgatója a World Wide Web Consortium-nak (W3C) és a World Wide Web Foundation-nek, amelyek összehangolják az erőfeszítéseket a web potenciáljának növelése érdekében, az emberiség javára.  Az azóta eltelt időszakban számos publicisztikát és eredményt mutatott fel az internet fejlesztésével kapcsolatban. Legutóbbi kezdeményezése kapcsán, a jövőre 30. évét ünneplő internet alapos megreformálását tervezi.

Jelenleg a világ teljes népességének majdnem fele csatlakozott már az online digitális térbe, és Lee céljai között szerepel, hogy a másik felének is lehetősége legyen a szabad és biztonságos internet hozzáféréshez. Berners-Lee megemlíti, hogy mai web sajnos egyre kevésbé hasonlít arra a nyüzsgő, kreatív online térre, ami az első két évtizedében volt és amit eredetileg a tervei szerint egy alkotói, közösségi és kommunikációs hálózatnak szánt. Egyre inkább a gigantikussá váló, több milliárd felhasználót magához láncoló platformok uralják a digitális tereket, amelyek ezáltal kontrolláltan szabályozni is tudják milyen tartalmakat tesznek hozzáférhetővé.

Állapítása szerint, sajnos a jelenkori internet nem csak lehetőségeket, hanem súlyos fenyegetéseket is jelent az egyénekre nézve. Az internet felhasználói kiszolgáltatottak a kiberbűnözés miatt, az etikátlan  hackerek által elkövetett támadásoknak, a tudatosan terjesztett álhíreknek és félrevezető információknak, a célzott hazugságokat terjesztő politikai kampányoknak és a személyes adataikra vadászó vállalatoknak. Jelenleg az emberek kontrolláltan láthatják a tartalmakat, ami egy sor más, nem kívánatos mellékhatással jár együtt.

„A gigantikussá nőtt online gazdaságban egyensúlyt kell teremteni a vállalatok és felhasználók (állampolgárok) érdekei között.” – nyilatkozta Lee.

Legújabb közös vállalkozásában összefogott John Bruce-szal annak érdekében, hogy decentralizálják az internetet. Elsődleges céljuk, hogy visszaadnák a felhasználóknak azt, ami számukra a legfontosabb: a döntés lehetőségét. A Solid nevű nyílt forráskódú projekt lényegében lehetőséget ad arra, hogy a felhasználók saját maguk döntsenek a személyes adataik felől: hol tárolják azokat, ki mit láthat belőlük és mely alkalmazások férhetnek hozzá.

Berners-Lee blogbejegyzése szerint az adatokat a jelenlegi techóriások központi szerverei helyett az úgynevezett Solid Podokon tárolnák a felhasználók, amely olyan, mint egy biztonságos USB a web számára. Arról már mi magunk dönthetünk, hogy melyik alkalmazásoknak szeretnénk ehhez hozzáférést adni, amit szükség esetén le is zárhatnánk. A podban azonban nemcsak az általános információkat lehet megtalálni magunkról, hanem minden olyan tevékenységet, amely személyes adatnak minősül: a fotókat, bejegyzéseket, lájkokat, hozzászólásokat és minden egyéb netes tevékenységet. Vagyis ezzel a technológiával az információk nem a mega vállalatok saját akár felhő alapú háttértárain tárolódnának el, hanem az egyének saját kezében maradhatnának.

Nyugodt szívvel kijelenthetjük tehát, hogy Berners-Lee és a vele együtt szimpatizáló követői, olyan elkötelezetten harcolnak az internet szabadságáért és megreformálásáért, hogy kétségkívül hamarosan mi is érezzük majd tevékenységük gyümölcsét.

„Nagyon izgalmas időket élünk. Mindig is hittem abban, hogy a web mindenkié. Éppen ezért én és velem együtt mások elszántan harcolunk azért, hogy megvédjük az internet fundamentumát. Az általunk elért eredmények jobb és összekapcsolt világot teremtenek. Hihetetlenül optimista vagyok a web jövőjét tekintve és hiszen, hogy hamarosan egy jobb és biztonságosabb internet korába léphetünk.”
– Tim Berners-Lee

Források:

https://hvg.hu/tudomany/20160610_tim_berners_lee_internet_jovoje
https://hvg.hu/tudomany/20181006_tim_berners_lee_decentralizalt_internet_inrupt_solid
https://444.hu/2018/03/13/berners-lee-meg-kell-javitani-az-internetet
https://internethalloffame.org/inductees/tim-berners-lee
https://www.inrupt.com/blog/one-small-step-for-the-web

Megosztanád? Köszönjük!

Szólj hozzá!