Mérd meg, milyen gyors a weboldalad!

A weboldal sebesség fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ki ne veszítené el a türelmét, ha egy olyan oldalon kellene vásárolni valamit, amelyen sokat kell várakozni. Ráadásul zsebre is megy: közismert, hogy a weboldal sebessége a google találati listában elfoglalt helyet is befolyásolja.

A weboldalunk sebességének fejlesztéséhez pedig első tennivalónk a mérés. Két eszközt mutatok erre:

Google PageSpeed Insights

Cím: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Ha már használtad korábban ezt az eszközt, akkor érdemes újra ránézni, mert a közelmúltban jelentősen továbbfejlesztették. Most a korábbinál jóval több hasznos információt ad a weboldal betöltődésének folyamatáról, és arról, hogy mihez mennyi idő kellett.

GTMetrix

Cím: https://gtmetrix.com/

Ez is ugyanerre való: letölti a weboldalad, és nagyon részletes elemzéseket készít, amiből kiderül, hogy pontosan hogyan történik egy-egy oldal betöltése, és ha lassú az oldal, akkor hol telt el több idő. Ebben van néhány hasznos funkció, amit a PageSpeed Insights-ban nem láttam: egyrész a világ több különböző pontjáról is indíthatjuk a lekérést, így figyelembe vehetjük a potenciális látogatóink földrajzi helyzetét is az optimalizáláskor. Másrészt az elkészült jelentések linkjét el lehet menteni, és később vissza lehet nézni (vagy el lehet küldeni a webesnek, hogy ő is elemezze az eredményt, és fejlessze az oldalt az eredmények alapján is).

Mindkét eszköz tehát arra való, hogy mélyebben megértsük a weboldal betöltődési folyamatát, és beazonosítsuk a gátló, lassító tényezőket. Ezek alapján pedig célirányosan fejleszthetjük a legnagyobb gyorsulást eredményező területeket.

Megosztanád? Köszönjük!

Szólj hozzá!