Hogyan válassz webtárhely szolgáltatót?

Elhatároztad, hogy kell egy weboldal? Már a nevet is kitaláltad? Szuper! Következő lépésként egy szolgáltatóra van szükséged… ezt azonban alapos körültekintéssel kell kiválasztanod, mert ezen áll vagy bukik a honlapod sikeressége. Összegyűjtöttünk 5 szempontot, hogy mi alapján válassz webtárhely szolgáltatót!

Akár kezdő vállalkozó vagy, akár már a többedik bizniszedet csinálod, ma már elengedhetetlen, hogy legyen megfelelő online jelenléted – ennek az alapja pedig egy jó honlap. Amikor weboldal készítésre kerül sor, a legtöbb ember az arculattal, a színekkel, a menüpontokkal, a szövegekkel foglalkozik – pedig a nulladik lépés legalább annyira fontos, mint az, hogy milyen színű legyen a feliratkozás gomb.

A nulladik lépés pedig a tárhelyszolgáltató kiválasztása. Nézzük, hogyan válaszd ki a szolgáltatódat!


5 fontos szempont webtárhely választásnál

1. Az ár 💰

Főleg kezdő vállalkozóknál fontos szempont, hogy az ára a lehető legkedvezőbb legyen, és a legolcsóbbat választják. Természetesen érthető, hogy az első bevételek előtt minimalizálni szeretnéd a kiadásaidat, de ha kizárólag az ár vezérel, és nem veszed figyelembe a többi szempontot, akkor könnyen előfordulhat, hogy az alacsony bekerülési költség hatalmas kiadásokat, vagy éppen veszteségeket termel neked. Ha például túl kicsi csomagot választasz, és a szolgáltató nem jelzi időben, hogy megtelt a tárhely, akkor lehet, hogy nem kapod meg a leveleidet, és elveszíted az ügyfeleidet. Ugyanígy járhatsz, ha a szolgáltató megbízhatatlan, és időről-időre leáll az egész webshopod.

Természetesen fontos, hogy figyelembe vedd az árat, és keresd a legjobb ár/érték arányú megoldásokat, de ne ez legyen a fő szempont!


2. A tárhely mérete 📈

A tárhely mérete természetesen minél nagyobb, annál jobb, de nem feltétlenül kell egyből megrendelned a gigacsomagot. A vállalkozásodtól függ, hogy mennyi helyre van szükséged. Fontos szem előtt tartani, hogy a méretbe nem csupán a weboldal számít bele, hanem a levelezésed is!

Ha például cikkeket írsz, a weboldaladon is főleg szövegek lesznek, kevés képpel, videóval, az ügyfeleidnek pedig .doc formátumban küldöd el az anyagokat, akkor nincs szükséged túl nagy tárhelyre. Ha viszont videóvágással foglalkozol, vagy fotós vagy és szeretnéd a saját oldaladra is feltenni a képeket/videókat, akkor már sokkal nagyobb csomagot kell rendelned!


3. Hány email címet kapsz a tárhelyhez? 📨

Itt megint a saját szempontjaid számítanak: ha egyedül vagy a cégben, akkor 2-3 email elég lehet (egy általános, egy a hírleveleknek, egy a megrendeléshez stb.), de ha többen vagytok, akkor valószínűleg mindenkinek szüksége lesz saját címre. Itt megint vedd figyelembe, hogy a több postafiók nagyobb tárhelyet fog igényelni!


4. Extra szolgáltatások 🎁

Mit adhatnak nekünk még a rómaiak, azaz a webtárhely szolgáltatók? A legtöbbnél alap, hogy a domaint is le lehet náluk foglalni (ez a legpraktikusabb megoldás), sőt, nálunk például bizonyos csomagokhoz a domaint meg kapod ajándékba. Vannak, szolgáltatók – többek között mi is – akik több adatbázist is biztosítanak. A legjobbak viszont még ennél is tovább mennek.

Ha például WordPress, Drupal vagy Joomla weboldalt tervezel, akkor érdemes olyan szolgáltatót választani, ahol már eleve feltelepítik neked a CMS-t, így azonnal el tudsz kezdeni dolgozni a weboldaladdal. Ha laikus vagy, és ebből most egy szót sem értettél, akkor pláne érdemes ezt választanod, hiszen a telepítéssel nem kell már vesződnöd!


5. Ügyfélszolgálat, segítség

A legvégére hagytuk az egyik legfontosabb szempontot: a folyamatos technológiai segítségnyújtást. Természetesen mindent megteszünk azért, hogy a szolgáltatásunk 100%-ban hibamentes és tökéletes legyen, ahogy neked is próbálunk segítséget nyújtani abban, hogy az oldalad megbízhatóan és biztonságosan működjön. De ha bármi probléma történne, létfontosságú, hogy azonnal igazi segítséget kaphass.

  Méghozzá egyszerűen, közérthetően. 📞 24 órás műszaki ügyeletünket éjjel-nappal hívhatod!

Sajnos mi is hallottunk már történeteket olyan szolgáltatókról, akik probléma esetén pokróc módon tolták rá a felelősséget az ügyfélre, hogy hát ezt neki értenie kellene, és előszeretettel dobálóztak olyan kifejezésekkel, amik csak a szakmabeliek számára jelentenek bármit is. Márpedig neked nem a tárhelyhez kell értened, hanem a saját bizniszedhez – a technológiai háttérről mi gondoskodunk.

Az első 4 szemponttal könnyű a dolgod: nézd meg a kiszemelt szolgáltató honlapját, és ott (optimális esetben) meg fogsz találni minden információt, amire csak szükséged van a döntéshez. Az ötödik szempont azonban sokszor csak menet közben derül ki…

Ezért is hoztuk létre webtárhely próbafülkénket:
próbáld ki a szolgáltatásainkat 14 napig ingyen
és keress minket, ha segítségre van szükséged!

Profitárhely.hu – Egyszerűen működik

Megosztanád? Köszönjük!

Szólj hozzá!