Így védekezz az email támadások ellen!

A világon naponta küldött és fogadott e-mailek száma meghaladja a 281 milliárdot, és 2022-re várhatóan meghaladja a 333 milliárdot is. A digitális kommunikáció ezen formája bár kétségkívül az egyik legelterjedtebb megoldássá nőtte ki magát, pont ezért számos veszélyforrást is rejt magában.  A számítógépes bűnözők ugyanis ott csapnak le, ahol a legtöbb felhasználó sebezhető, a levelezéseinken keresztül.

Különösen az e-mail mellékleteket használják a támadók a rosszindulatú szoftverek globális szervezetbe történő eljuttatásához. Így a sebezhetővé tett, mit sem sejtő szerver (gazdatest) számítógépek folyamatosan  akár több millió email címhez juttatják el a kártékony leveleket. A Verizon kutatása szerint az email továbbra is a leggyakoribb fenyegetettség (96%), amelyet a számítógépes bűnözők használnak a különböző iparágak szervezetei elleni támadások végrehajtására. Az emailes fenyegetések elleni védelem továbbra is kulcsfontosságú kérdés az egész világon.

Mutatjuk milyen módszerekkel és eszközökkel tudsz Te is hatékonyan védekezni.

1) Kerüld a sablonos sokak által használt jelszavakat, használj olyan egyedi kifejezéseket, amelyek nem kapcsolhatóak közvetlenül hozzád.
2) A jelszó minimum 8, de inkább 16 karakteres legyen, valamint tartalmazzon számokat és különleges karaktereket is.
Tipp: Biztonságos Jelszó Generátor
3) Legfeljebb 3-4 havonta érdemes lecserélni a jelszavaidat.
4) Soha ne áruld el senkinek a felhasználói adataidat és jelszavadat még akkor sem, ha hivatalosnak tűnő szervezetek kérik tőled ezt.
5) Ha van rá lehetőséged, mindig használd a kétlépcsős azonosítást.
6) Mindig ellenőrizd le egy beérkező levél küldőjének email címét. Ha gyanúsnak találod, jobb ha meg sem nyitod azt.
7) Egy gyanús levél esetében gyakran mellékletet is találunk, melynek fájl neve szintén megkérdőjelezhető. Semmilyen körülmények között ne töltsük le!
8) A céges levelezésedhez ajánlatos VPN, azaz virutális magánhálózatot használni, hogy a kulcsfontosságú információk nagyobb védelmet élvezzenek.
9) Idegen gépen ne engedélyezd a böngésződnek, hogy elmentse a jelszavakat és mindig jelentkezz ki a felhasználói fiókodból.
10) Használj megbízható, frissített kémprogramszűrő és vírusírtó alkalmazást, amely karanténba zárja a kártékony szándékú programokat, mielőtt még azok kifejthetnék a káros hatásukat.

+1) Válassz olyan szolgáltatót, aki garanciát vállal elektronikus leveleid biztonságos kezeléséért és  beépített email titkosítási eljárásokat alkalmaz.
Ha biztonságban szeretnéd tudni céges adataid és kiemelten fontos, hogy az emailjeid is védve legyenek, akkor Neked ajánljuk a VPS szolgáltatásainkat.

Források:
https://www.infosecurity-magazine.com/opinions/email-threat-hope/
https://www.techradar.com/how-to/how-to-make-your-email-more-secure
https://techsafety.org.au/blog/2018/01/29/tips-secure-email/
https://digitalguardian.com/blog/what-email-encryption
https://passwordsgenerator.net

Megosztanád? Köszönjük!

Szólj hozzá!