Így ellenőrizd WordPress bővítményeid

Te is használsz WordPress motor alapú weboldalt, vagy webáruházat? Bizonyára tudod, hogy a WordPress bővítmények hihetetlenül hasznos eszközök, kibővítik az oldalad funkcionalitását és erősítik alapvető elemeit. A meggondolatlan bővítmény választás azonban problémás lehet, ha károsítja webhelyed működését vagy biztonsági kockázatokat tár fel. Ezért fontos, hogy mindig alaposan járj utána egy plugin hitelességének és biztonságos működésének.

Amint említettem, a pluginek kiváló módjai annak, hogy a legtöbbet hozzák ki a WordPress weboldaladból. Használhatók arra, hogy szinte bármilyen funkciót az oldalba építsünk, anélkül, hogy egyedi fejlesztést és különösebb többletköltséget igényelne. Amíg a legtöbb beépülő modul megbízható és hiteles forrásokból származik, sajnos előfordulnak olyanok amelyek hajlamosak a következőekre:

  • Hibák generálása. A hibák lényegében sérülékenységek a kódban, amik a plugin rendellenes működését okozhatják. Ez befolyásolhatja webhelyed számos részét, így azok hiányosan vagy rendellenes működéssel jelennek majd meg. A sok kis hiba pedig akár a teljes oldal leállásához is vezethet.
  • Túlzott memória használat. Minden webhelyen lévő aktív plugin memóriát használ. Néhány bővítmény nagyobb memória igényű, ezért fontos ellenőrizni a pluginek weboldalra gyakorolt hatását, mert így ilyen formában rögvest kiszűrhetőek és cserélhetőek az indokolatlanul nagy erőforrásokat felemésztő beépülő modulok.
  • Biztonsági sérülékenységek feltárása. Ha a plugin rosszul van kódolva, vagy nem naprakész, akkor a webhely biztonsági sérülékenységeit kihasználhatják ártó szándékú szoftverek és felhasználók. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy mindig megbízható forrásból töltsünk le bővítményeket, amelyek hivatalos támogatást élveznek. Lehetőség szerint kerüljük az amúgy fiezetős bővítmények gyanús forrásból származó ingyenes letöltését, mert előfordulhat, hogy azokat szándékosan a gyanútlan felhasználóknak készítették elő és már tartalmaznak kártékony kódokat.

Ezek miatt is rendkívül fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd a WordPress bővítményeid, hiszen még azok is, amelyek eredetileg jó választások voltak, elavultak vagy feleslegesek lehetnek idővel. A következő kérdések segítenek annak eldöntésében, hogy egy adott plugint érdemes-e megtartani.

Aktívan használod még az adott bővítményt?

A legtöbb bővítmény tematikus funkcionalitással rendelkezik. Például a Duplicator plugin kiválóan alkalmas egy webhely áttelepítésére vagy másolására. Azonban, ha ez a folyamat befejeződött előfordulhat, hogy nincs rá többé szükség. Hiszen a nem aktívan használt bővítmények felesleges tárhelyet és memóriát vesznek el a kiszolgálótól. Ezen kívül minden telepített plugin potenciálisan veszélyt jelent a biztonsági résekre. Ha már nem használsz egy adott bővítményt, akkor a legjobb, ha deaktiválod, majd letörlöd azt. Végleges törlése előtt ajánlatos meggyőződni  arról, hogy nem okoz-e nagyobb hibákat az oldal működésében az eltávolítási folyamat.

A plugin kompatibilis az aktuális WordPress verzióval?

A WordPress folyamatosan fejlődik, és mind a nagy, mind a kis frissítéseket számon tartják. Minden telepített bővítménynek kompatibilisnek kell lennie a WordPress legfrissebb verziójával, vagy a webhelyed hibák sorozatát produkálhatja.

A legfrissebb verzióját használod az aktív bővítménynek?

A bővítmények rendszeres karbantartást igényelnek. Előfordulhat, hogy a plugin készítője már nem fejleszti tovább, ami potenciális veszélyforrásokat eredményezhet a webhelyeden. A beépülő modul telepítése után fontos annak ellenőrzése is, hogy mindig naprakész frissítésű legyen. Általánosságban elmondható, hogy amelyik bővítmény több mint 6 hónapja nem frissült, azt erős fenntartásokkal és csak saját felelősségre érdemes hosszútávon használni.

Mire figyeljünk új bővítmény telepítés előtt?

A fenti tanácsok nagy része új plugin telepítésekor is érvényes. Fontos, hogy törekedjünk arra minden bővítmény amelyet hozzáadunk a weboldalhoz, hasznos, kompatibilis és frissített legyen. Van azonban néhány további dolog, amelyet szem előtt kell tartani, ha bölcs döntéseket kívánunk hozni oldalunk hosszú távú és eredményes működése céljából:

  • A bővítmény értékelésének és véleményének ellenőrzése. A negatív értékeléseket prezentáló, kevés ajánlással rendelkező pluginok aggodalomra adhatnak okot. Elképzelhető, hogy pont olyan funkciókat sorol fel, amire neked szükséged lenne, viszont a vélemények sokat elárulnak egy bővítmény tényleges értékéről. Az egyik legjobb megoldás, ha ragaszkodunk azokhoz, amelyek átlagosan négy vagy több csillaggal rendelkeznek.
  • Az „ingyenes” pluginok ellenőrzése. Az egyik jól bevált taktika a fejlesztők részéről, hogy a bővítményt ingyen, kvázi demó verzióban kínálják. Sajnos a legtöbb esetben azonban ez az ingyenesség, csak egy marketing fogás, hiszen a legértékesebb vagy leghasznosabb plugin funkciók már a prémium, azaz fizetős szolgáltatás részei. Ezért is fontos, hogy mindig alaposan olvassuk el a bővítmény leírását, és ellenőrizzük, hogy rendelkezik-e minden szükséges funkcióval, mert lehet hogy pont az amire nekünk szükségünk lenne, már csak a fizetős verzióban érhető el.
  • Ellenőrizzük a fejlesztők aktivitását és terméktámogatását. Minden bővítmény esetében hozzáférünk a támogatási naplóhoz. Minden egyes plugin zöld sávot mutat, amely megmutatja, hogy hány bejelentett hibát kezeltek. Célszerű megtekinteni a Támogatási fórumot is, hiszen ott azonnal láthatjuk, hogy milyen gyakorisággal válaszolnak a felvetett hibabejelentésekre. Ha a hibák száma messze felülmúlja a válaszokat, előfordulhat, hogy a fejlesztők nem támogatják a plugint aktívan, célszerű ezért inkább elkerülni. Érdemes még ellenőrizni a plugint gyártó cég weboldalát és email címét is, hiszen ezekből is hasznos következtetéseket tudunk levonni.
  • Teszteljük, mielőtt telepítjük. Javasolt a beépülő modulokat először egy úgynevezett sandbox, azaz „homokozó” – az éles oldalunktól független, leválasztott – oldalon tesztelni, így nem kockáztatjuk aktív oldalunk működését. Előfodulhat, hogy a frissen telepített bővítmény nem kompatibilis a korábbi plugin-ekkel, vagy az oldal témájával és emiatt funkcióvesztést, vagy akár teljes leállást is produkálhat. Jobb ezt megelőzni és nem az éles oldalon tesztelni.

Ha ezeket a tippeket szem előtt tartod a bővítmények keresése és karbantartása során, sok későbbi fejfájástól és idegeskedéstől kíméled meg magad és nem kell hosszú órákat, vagy súlyos összegeket hibajavításra áldoznod.

Ha további kérdései lennének WordPress ügyben, kollégáink készséggel segítenek neked, írj nekünk és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot.

Forrás:
https://www.a2hosting.com/blog/evaluate-wordpress-plugins/

Megosztanád? Köszönjük!

Szólj hozzá!