Esettanulmány – Szupercella.hu – viharos VPS-ek

Esettanulmány sorozatunkban szeretnénk bemutatni 1-1 ügyfelünk nem hétköznapi igényeit, és azok megvalósításának mikéntjét. Az alábbi történetek alapján olvasóink képet kaphatnak arról, hogy a VPS (virtuális szerver) szolgáltatással és némi kreativitással milyen problémákat lehet könnyen és nem utolsó sorban költséghatékonyan megoldani.

Az idei év elején keresett meg minket a Viharvadászok Egyesülete. Ezelőtt nem is tudtuk, hogy az USA-n kívül is létezik ilyen 🙂 Ez a szervezet amatőr tagok közreműködésével a magyarországi zivatarokat, veszélyes időjárási jelenségeket kutatja. Viharvadászatokat szerveznek, méréseket végeznek, az eredményeket pedig weboldalukon publikálják.

Magyarországi kép, bár tiszta Amerika
Magyarországi kép, bár tiszta Amerika

Az Egyesület szeretett volna egy weboldalt üzemeltetni, ami főleg tavasztól őszig tartó időszakban nagy forgalmat bonyolít. Ezzel még nem is lett volna probléma, hisz bármelyik szerverünk alkalmas lett volna a feladatra.

Az egyeztetések alatt a következő igények merültek még fel:

Az Egyesület kapcsolatban áll az Országos Meteorológiai szolgálattal. A szervezettől bizonyos időközönként rengeteg fájlt töltenek le, amiket automatikusan fel kell dolgoznia a Szupercella.hu szerverének. Érdeklődtünk, hogy nagyjából mekkora adatmennyiségről beszélünk, mekkora tárhelyre lenne szükségük? 10 Giga? 25 Giga?
2 Terra – jött a válasz 🙂

Rendben, van elég vinyó, a feladatra viszont a legalkalmasabb megoldás, ha egy külön dedikált VPS-t indítunk. Ez többek között azért is jó döntés, mert dinamikusan állíthatók a különböző paraméterei a virtuális szervernek. Ha elfogy a tárhely, nincs probléma, leállás nélkül lehet tárhelyet bővíteni. Ugyanígy megoldható ha több memóriára, több processzor magra van szüksége egy rendszernek.

A webszerver elkészült, de jött a következő igény.
A viharvadászok az előrejelzések készítéséhez olyan speciális meteorológiai térképeket használnak, amiket egy általános időjárással foglalkozó weboldalról nem lehet letölteni, hanem speciálisan az ő igényeiknek megfelelő térképeket kell gyártania egy rendszernek. Ezt a rendszert GFS-nek hívják. Nagyot pislogtunk, de szerencsére kiderült, hogy ennek beüzemelésére van emberük, de érdemes lenne ezt a rendszert is egy külön VPS-re telepíteni.

Azért döntöttünk még egy VPS mellett, mert ennél a rendszernél ugyan nincs szükség nagyobb tárhelyre (10GB elegendő lett), viszont sokkal több memória és gyorsabb processzor kell  a bonyolult számítások elvgézéséhez és a térképek legenerálásához.
A két különböző konfiguráció pedig még így is olcsóbb megoldás, mintha egy olyan szervert vásárolt volna az Egyesület ami a számításokkal és a nagy látogatóforgalommal is elbír. És akkor a hosting díjat még nem is számoltuk…

Az elkészült térképeket az Egyesület a weboldalán is szeretné publikálni, ezért a két szerver között egy NFS kapcsolatot hoztunk létre, így a webszerver is eléri a másik VPS-en található térképeket.

Na mikor lesz vihar? :)
Na mikor lesz vihar? 🙂

A rendszer összeállt, elindulhatott a viharvadászat. Érdekes volt visszanézni a nyári forgalmi statisztikákat, az alapján meg lehetett mondani, hogy melyik napon voltak zivatarok 🙂

Néhány hónap után újra megkeresett minket az Egyesület. Az egyesületi tagok számára évente néhány alkalommal online képzéseket, oktatásokat tartanak. Eddig ezt úgy oldották meg, hogy egy konferencia programot használtak, ami több sebből is vérzett. Csak windows-os kliense létezik, gyakran megszakadt a kapcsolat, rossz minőségű volt a hang.

A megoldás, amit javasoltunk nekik a BigBlueButton nevű ingyenesen használható konferencia szoftver. A rendszer böngészőben működik – Flash kell hozzá -, nem kell klienst telepíteni, és minden olyan szolgáltatással rendelkezik, ami távoktatáshoz szükséges:
Prezentációkat tölthetünk fel, kommunikálhatunk a hallgatósággal hanggal, webkamera képpel, megoszthatjuk képernyőnket, ha épp azon szeretnék valamit megmutatni, és még egy sor hasznos funkcióval rendelkezik a rendszer.

Online konferencia
Online konferencia

A rendszer ugyan ingyenesen használható, de a testreszabásában (egyedi szobák kialakítása, jelszavas beléptető rendszer) segítettünk az Egyesületnek.

Néhány hét használat után  a srácok arról számoltak be, hogy sokkal jobb, mint amit eddig használtak, és hibával sem találkoztak. Természetesen ez a rendszer bárki számára elérhető, telepíthető, használható, de szívesen segítünk a beállításokban.

Megosztanád? Köszönjük!

Szólj hozzá!