Milyen problémák merülhetnek fel, ha megtelik a tárhely?

Cégünknél a legelterjettebb tárhelykezelő rendszer a cPanel, így ehhez kapcsolódóan vizsgáluk, hogy mi minden történhet, ha megtelik egy webtárhely.

A cPanel egy rendkívül népszerű tárhelykezelő felület, amely lehetővé teszi a webhelytulajdonosok számára, hogy könnyedén kezeljék fájljaikat, adatbázisaikat, e-mail fiókjaikat és egyéb webhelyi erőforrásaikat. Azonban, ahogy a webhely növekszik, és egyre több adat kerül feltöltésre, előfordulhat, hogy a rendelkezésre álló tárhely betelik. Ez számos komoly problémát okozhat, amelyek befolyásolhatják a webhely működését és a látogatók felhasználói élményét is. Nézzük meg, milyen következményekkel járhat a cPanel tárhely betelése, és hogyan előzhetjük meg ezeket a problémákat.

1. Weboldal működési problémák

Az egyik legnyilvánvalóbb probléma, amely a tárhely betelése esetén jelentkezhet, az az, hogy a weboldal egyszerűen nem tölt be. Ha nincs elég szabad tárhely, a szerver nem tudja tovább fogadni a kéréseket, ami azt eredményezheti, hogy a látogatók nem tudják elérni az oldalt, és az „500 Internal Server Error” vagy hasonló hibák jelenhetnek meg.

2. E-mail küldési és fogadási problémák

A cPanel tárhely nem csak a weboldal fájljait és adatbázisait tárolja, hanem az e-mail fiókok adatainak is otthont ad. Ha a tárhely betelik, az e-mailek küldése és fogadása is leállhat. Ez különösen problémás lehet, ha a vállalkozás e-mailen keresztül kommunikál ügyfeleivel, mivel az e-mailek elvesztése komoly károkat okozhat a bizalom és az üzleti kapcsolat szempontjából.

3. Adatbázis-hibák és adatvesztés

A weboldalak nagy része adatbázisokat használ, amelyek szintén a cPanel tárhelyen helyezkednek el. Ha a tárhely megtelik, az adatbázisok nem tudnak több adatot tárolni, ami adatvesztéshez, sőt, az egész adatbázis sérüléséhez vezethet. Ez különösen veszélyes lehet, ha a weboldal nagy mennyiségű vagy kritikus adatot kezel, mint például egy e-kereskedelmi oldal esetében.

4. Biztonsági mentések sikertelensége

A biztonsági mentések létfontosságúak minden webhely számára, hiszen ezek biztosítják, hogy egy esetleges adatvesztés vagy rendszerhiba esetén vissza lehessen állítani az oldalt. Azonban ha a tárhely betelik, a mentési folyamat is megszakadhat, mivel nincs elegendő hely az új mentési fájlok létrehozására. Ez azt eredményezheti, hogy nem áll rendelkezésre aktuális biztonsági mentés, ami további kockázatokat jelent.

  • A nálunk vezetett cPanel tárhelyeken 30 napra visszamenőleg elérhetőek a biztonsági mentések a Jet Backup menüpontban, melyek nem foglalnak plusz helyet a megvásárolt tárhelyen.
    Azonban, ha saját mentést végzel, akár a tárhelyre, akár külső helyre, a letölthető biztonsági mentést először a tárhelyen fogja elvégezni, majd letöltés után törölni szükséges!

5. Webhelyteljesítményének csökkenése

Amikor a tárhely kapacitása a végéhez közelít, a szerver teljesítménye is csökken. A cPanel tárhely betelése miatt a szervernek nehezebbé válhat a fájlok kezelése és a weboldal betöltése, ami lassú betöltési időket és gyenge felhasználói élményt eredményezhet. Ez a keresőmotorok rangsorolásában is hátrányosan befolyásolhatja a weboldalt.

6. Frissítések telepítésének képtelensége

A webhelyek rendszeres frissítése elengedhetetlen a biztonság és a funkcionalitás szempontjából. Ha a tárhely betelik, előfordulhat, hogy nem lehet új frissítéseket telepíteni, mivel nincs elég hely az új fájlok számára. Ez a webhely biztonsági kockázatainak növekedéséhez és elavult funkciókhoz vezethet.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a fenti kellemetlen követezményeket?

A fenti problémák elkerülése érdekében fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a tárhely kihasználtságát, és szükség esetén lépéseket tegyünk a szabad hely növelésére. Íme néhány javaslat:

  • Felesleges fájlok törlése: Rendszeresen töröljük a régi biztonsági mentéseket, naplófájlokat és egyéb felesleges adatokat.
  • Külső tárhely használata: A nagyobb fájlokat vagy régi adatokat tárolhatjuk egy külső tárhelyen vagy felhőszolgáltatásban.
  • Tárhely bővítése: Ha a weboldal növekszik, érdemes megfontolni a tárhely bővítését, hogy elegendő kapacitás álljon rendelkezésre.
  • Adatbázis optimalizálása: Az adatbázisok rendszeres karbantartása és optimalizálása segíthet csökkenteni a helyfoglalást.

Összefoglalva, a cPanel tárhely betelése számos problémát okozhat, amelyek súlyosan érinthetik a weboldal és az e-mailezés működését ebből kifolyólag az üzletmenetet. Fontos, hogy előrelátóak legyünk, és megtegyük a szükséges lépéseket a tárhely optimális kihasználása érdekében.

  • A nálunk vezetett cPanel tárhelyeknél a tárhely 96%-os kihasználtsága felett a rendszer automatikus figyelmeztetést küld, hogy a tárhely meg fog telni!

Ha előfizetőnk vagy és a fenti optimalizálások ellenére sem elég a tárhelyed, az alábbi cikkben segítünk abban, hogyan bővítheted az előfizetett csomagodat!
Csomagbővítés menete az Ügyfélszolgálati oldalunkon

    Megosztanád? Köszönjük!