Mi az a felhő tárhely és miért jó neked?

Évek óta dobálózunk a felhő szóval, feltöltünk, letöltünk, dolgozunk bele, videókat nézünk, zenét hallgatunk róla, családi fotókat tárolunk benne és mutogatjuk ahogy a kis Pistike pancsol a lavórban. De mit is jelent egészen pontosan a felhő tárhely, hol laknak a „felhőben” tárolt adatok, és vajon miért fontos ez neked, kisvállalkozónak? A mai cikkben megmutatjuk!

🤔 Mi is történik valóban, amikor felhőt használsz?

A „Computing cloud”, avagy a számítási felhő, tulajdonképpen távoli számítógépeket, szervereket jelent, amik használhatóak adattárolásra vagy számítási munkára. Ezek lehetnek zárt rendszerben, vagy mindenki számára elérhetőek az interneten keresztül. A felhő tehát nem egy megfoghatatlan valami, az adatok ugyanúgy merevlemezeken (vagy SSD-n) vannak, mintha a saját számítógépeden tárolnád, csak éppen a merevlemez maga van tőled sok száz, vagy akár sok ezer kilométerre.

Mire jó, ha az adataid a felhőben vannak?

Főleg két nagy előnye van ennek az egész folyamatnak:

  1. Az adataidhoz bármikor, bármilyen eszközről hozzáférhetsz, ezzel lehetővé válik a távolról való munkavégzés. Szó szerint a világ bármely pontjáról dolgozhatsz, ahol van internethozzáférés. De nem csak vállalkozóként hasznos ez: bármilyen eszközről hozzáférhetsz a képeidhez, a kedvenc könyveidhez vagy zenéidhez, ugyanazt a tartalmat megtalálod a munkahelyi gépeden, az otthoni laptopodon vagy a telefonodon.   
  2. A második fontos szempont a tárhely. A fizikai eszközökben limitált tárhely áll rendelkezésedre, ennek bővítése pedig sokszor drága, némely esetben pedig egyenesen lehetetlen. A felhőt használva azonban egyből akár több terrabájtnyi helyhez juthatsz.

Mára rengeteg cég ajánl felhő szolgáltatásokat, csak győzz válogatnia. A legnépszerűbbek a Google Drive, a Dropbox, az Apple iCloud, Microsoft OneDrive.

De a sok tárhelyen kívül milyen extrákat kínál még?

A saját Privát felhő szolgáltatásunkban például ha véletlenül töröltél, vagy felülírtál valamit könnyedén visszaállíthatod. A közös adatokat tartalmazó mappáidat megoszthatod a családban, vagy a cégen belül úgy, hogy az irodán kívül is mindig hozzáférsz mindenhez. Külső partnereknek speciális hozzáférést adhatsz, amivel böngészőből elérhetik a nekik szóló dokumentumokat, felhő kliens program telepítése nélkül. Elég csak a linket elküldened. Ezeket a megosztásokat jelszóval, és lejárati idővel védheted az illetéktelen hozzáférések elől.

😧 Mi a helyzet a kényes adatokkal?

Ennyi jó után biztos mindenkiben felmerül a kérdés, hogy biztosan jó ötlet az adataidat valaki teljesen ismeretlenre bízni?

A szolgáltatók érdeke nem túl meglepő módon a profit, ehhez pedig az kell, hogy minél többen válasszák őket. Egyetlen sikeres támadás vagy adatlopás is a cég vesztét okozhatja, így nem engedhetik meg maguknak, hogy védtelenül hagyják az ügyfeleik adatait. Közös érdekünk tehát, hogy mindent megtegyenek azért, hogy a hozzájuk bekerült adatok legalább annyira biztonságban legyenek, mintha azokat otthon tárolnánk 7 lakat alatt a szekrény mögé rejtett széfben. 

Minden valamirevaló szolgáltató többféle védelemmel látja a szervereit, 24 órás felügyelet mellett monitorozza a nem kívánt adatforgalmat, emellett pedig közel feltörhetetlen titkosítással látják el a felhasználók által feltöltött csomagokat.

☁️ „Megbízhatok-e a felhőben?”

Tudtad, hogy már most is használsz felhő-tárhelyet? Még ha nem is tudsz róla: amikor feltöltöd a képeidet a facebookra vagy az instagramra, vagy amikor létrehozol egy dokumentumot a Google drive rendszerében, automatikusan a felhőbe kerülnek a bitek és a bájtok. De ugyanúgy felhőt használsz, ha youtube-ról vagy spotify-ról hallgatsz zenét.

Nyugodt lehetsz, hiszen a lehető legteljesebb biztonságban vannak a képeid, a céges megbeszélések hanganyagai, a legfontosabb dokumentumaid… azonban soha nem szabad elfelejteni, hogy semmi sem véd százszázalékosan! A legnagyobb hibafaktor még mindig az ember. Egy rosszul megválasztott jelszó, vagy a rossz helyre felírt belépési azonosítók nagy gubancot tudnak okozni, te magad is sokat tehetsz az adataid biztonságáért!

További cikkünk a témában: A felhőtárhely és amit tudnod kell róla

Megosztanád? Köszönjük!