Fontos változások a .hu domain regisztrációban

2022 július 1-én néhány lényeges változás történt a .hu domainek regisztrációjában:

A .hu domain Nyilvántartó (Internet Szolgáltatók Tanácsa, azaz az ISZT) már az igény benyújtásakor felszámítja a domain regiszráció díját függetlenül attól, hogy a később a regisztráció sikerül-e. Ugyanez érvényes az átregisztrációkra is.

Hogyan történik ez a gyakorlatban?

Eddig is előre kellett fizetni ezekért az igénylésekért. Azonban ha a domain bejegyzése, vagy átregisztrációja sikertelen volt, akkor rendszerint a befizetett díjat vissza tudtuk téríteni. Erre a jövőben már nem lesz lehetőségünk.

Milyen esetben fordulhat elő, hogy nem sikerül a domain regisztráció?

Néhány példa a teljesség igénye nélkül:

  • Ha a választott domainnévhez valaki másnak kizárólagos névhasználati joga van. Pl. a név megegyezik egy valaki más által bejegyzett védjeggyel.
  • Ha a nyilvántartó valamilyen hiánypótlást ír elő (az előző példa szerint névhasználati jogosultság igazolását), de a hiánypótlás nem történik meg a 30 napos határidőn belül.

Mit tehetsz, hogy megelőzd a felesleges díjfizetést?

Ha új .hu domaint regisztrálsz, akkor győződj meg róla, hogy nincs másnak kizárólagos névhasználati jogosultsága. Ennek a leggyakoribb formája a bejegyzett védjegy.

A magyarországon bejegyzett védjegyeket a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala tartja nyilván. A weboldaluk itt érhető el: https://www.sztnh.gov.hu/hu

Továbbá vannak máshol nyilvántartott, de Magyarországra is kiterjedő védjegy oldalmak. Az EU Védjegy Hivatalának kereshető adabázisa ezeken a címeken érhető el:

Javasoljuk még ennek a cikknek az elolvasását, amelyben további fontos névhasználati szempontokat is találsz.

Megosztanád? Köszönjük!